Biljke za spavaću sobu: Koje su najbolje i kako o njima brinuti?

Biljke za spavaću sobu: Koje su najbolje i kako o njima brinuti?

Biljke za spavaću sobu: Koje su najbolje i kako o njima brinuti?
  • Objavljeno: Subota, 12.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Malo zelenila učinit će svaki prostor ljepšim, no biljke u spavaćoj sobi neće doprinijeti samo estetici. Za neke je poznato da imaju umirujući učinak i mogu pozitivno utjecati na raspoloženje, a uz to će prostoru udahnuti više života - u doslovnom smislu jer, kao što znamo, biljke znače kisik.

No, prije nego odlučite zazeleniti prostor u kojem spavate, provjerite koje su biljke najbolji izbor za to i saznajte kako o njima treba brinuti kako ne biste izabrali one koje ne odgovaraju vašem stilu životu. Za vas imamo kratak, praktičan i informativan popis.

Sabljica

Sabljica, poznatija pod nazivom svekrvin jezik, izvrsna je biljka za početnike, budući da ju je vrlo jednostavno uzgajati. Ove biljke mogu se smjestiti u bilo koju prostoriju stana jer dobro podnose i uvjete u kojima nemaju puno svjetla. Nije ih potrebno često zalijevati, ljeti je dovoljno jednom u tjedan ili dva, a zimi razmak između zalijevanja može biti i tri tjedna.

Za sabljicu je značajno da noći pretvara ugljični dioksid u kisik - ono što većina sobnih biljaka radi samo danju - a to je čini odličnim izborom upravo za spavaću sobu.

Mirni ljiljan

Zbog prekrasnog lišća i nježnih bijelih cvjetova, mirni ljiljan je mnogima omiljena sobna biljka, a kad je riječ o držanju u spavaćoj sobi, ima jednu važnu prednost - povećava vlažnost u zatvorenom prostoru pa će biti od pomoći onima koji imaju problema sa suhim dišnim putevima.

Mirni ljiljan također se smatra biljkom koja je jednostavna za uzgoj, no važno je znati da je osjetljiv na izravnu sunčevu svjetlost pa ga treba držati na jakom, ali neizravnom svjetlu. Osim toga, važno ga je posaditi u dobro dreniranu podlogu za uzgoj, hraniti ga jednom mjesečno tijekom vegetacijske sezone razrijeđenim višenamjenskim gnojivom za kućne biljke i zalijevati kada se gornji dio tla osuši.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan, ili biljka pauk, također oslobađa kisik noću, što i njega čini idealnim izborom za spavaću sobu. Kako bi najbolje napredovao, treba ga smjestiti na poziciju sa slabim ili jakim, ali neizravnim svjetlom, važno je da je tlo dobro drenirano, a zalijevati ga treba kada se osuši gornjih 3-4 centimetra zemlje.

Drvo novca

Kaže se da drvo novca donosi sreću i bogatstvo, pa ga nije loše imati u bilo kojoj prostoriji stana. Ova je biljka poznata po svojoj otpornosti i tome da lako napreduje, no važno je znati da ne podnosi dobro slabo osvjetljenje pa joj je potrebno dovoljno sunčeve svjetlosti da bi uspijevala. Kad je riječ o zalijevanju, najprije provjerite vlažnost tla i zalijte biljku samo kada je zemlja gotovo ili potpuno suha. To može biti svakih sedam do deset dana ako je na jakom svjetlu ili i do dva tjedna ako je smještena u sjeni.

Fikus tineke

Ova biljka koja zahtijeva malo održavanja ima upečatljivo ružičasto, zeleno i žuto lišće koje će dodati malo boje vašoj spavaćoj sobi. Kao i drvo novca, važno je da ima dovoljno svjetlosti, a fikus tineke također treba zalijevati samo kad se tlo gotovo ili potpuno osuši.

Filodendron

Filodendroni imaju prekrasne listove u obliku srca i brzorastuće vijuge, koje mogu pomoći da svaka spavaća soba izgleda poput male urbane džungle. Nisu osjetljivi, a brže rastu kada su izloženi srednje jakom neizravnom svjetlu, pa ih je najbolje staviti ili objesiti blizu prozora.

Dobro je pustiti da se malo osuše između zalijevanja, a obično se zalijevaju svakih sedam do deset dana, ovisno o uvjetima u stanu. Filodendron će i sam pokazati kada je spreman za vodu - uvijanjem lišća prema unutra.

Jasmin

Ako se navečer borite s tjeskobom i ne možete zaspati, jasmin je izvrsna biljka za vašu spavaću sobu jer njegov slatki miris ima umirujući učinak i može utjecati na smanjenje stresa. Osim toga, ova biljka je vrlo lijepa pa je idealan ukras.

Jasmin voli vodu pa je važno tlo stalno održavati vlažnim, no pazite da ga ne zalijevate previše. Idealna pozicija je mjesto blizu prozora okrenutog prema jugu, no može uspijevati i na prozorskim daskama koje gledaju na zapad ili istok.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije