Koliko često trebate čistiti madrac i kako?

Koliko često trebate čistiti madrac i kako?

Koliko često trebate čistiti madrac i kako?
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Na madracu se mogu naći vidljive mrlje i prašina, ali i oku nevidljive grinje i bakterije koje mogu uzrokovati brojne tegobe. Zbog toga nije dovoljno samo redovito mijenjati posteljinu, već biste povremeno trebali napraviti dubinsko čišćenje madraca.

Kako dubinski očistiti madrac?

1. korak - usisavanje

Ako je moguće, skinite navlaku madraca i operite prema uputama proizvođača. Pomoću usisavača uklonite dlake, prašinu i druge čestice koje se nalaze na madracu.

2. korak - čišćenje mrlja

Da biste uklonili mrlje s madraca potrebni su vam sredstvo za uklanjanje mrlja s odjeće i destilirana voda. U praznoj bočici s raspršivačem pomiješajte sredstvo za uklanjanje mrlja i destiliranu vodu u omjeru 1:2.

Pošpricajte mrlju i uklonite ju s madraca korištenjem vlažne krpice. Mrlje tretirajte jednu po jednu jer memorijska pjena u madracu brzo upija tekućinu.

3. korak - sušenje madraca

Višak tekućine uklonite tako što ćete blago pritisnuti papirnati ručnik na mjesto koje ste prethodno čistili. Nakon toga stavite madrac da se osuši na zraku ili ubrzajte postupak tako što ćete ga osušiti pomoću ventilatora ili fena za kosu. Ako ćete koristiti fen, namjestite ga da puše hladan zrak, jer vrući zrak iz fena može uzrokovati truljenje madraca.

Ipak, uzmite u obzir da neke mrlje ne možete očistiti sami i da će vam možda biti potrebna pomoć stručnjaka.

Koliko često čistiti madrac?

Da biste svom madracu maksimalno produljili rok trajanja, morat ćete ga redovito čistiti. Dubinsko čišćenje cijelog madraca bi bilo najbolje raditi dvaput godišnje. Osim toga, kada uočite mrlju na madracu, najbolje bi bilo da ju uklonite odmah jer ćete svježe mrlje ukloniti lakše i učinkovitije.

Iako će čišćenje madraca pomoći da što dulje možete koristiti madrac, doći će vrijeme kada ćete ga trebati zamijeniti. Stručnjaci preporučuju da madrac zamijenite novim nakon 8 godina ili ranije ako madrac više nije udoban kao na početku i ne pruža vam dovoljnu potporu prilikom spavanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije