Kako očistiti tenisice na siguran način?

Kako očistiti tenisice na siguran način?

Kako očistiti tenisice na siguran način?
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Koliko puta vam se dogodilo da vaše nove tenisice nakon nekoliko nošenja izgledaju prljavo, zbog čega više nisu toliko lijepe kao prvog dana? Da biste to izbjegli, svoje tenisice trebate redovito čistiti. Čišćenjem tenisice neće samo lijepo izgledati, već će se i produljiti njihova nosivost. Iako se čini da čišćenje tenisica nije lak zadatak, postoji nekoliko jednostavnih načina da vaš omiljeni par tenisica izgleda kao prvog dana kada ste ih kupili.

Pranje tenisica u perilici rublja

Metoda čišćenja i sredstva s kojima ćete to učiniti ovise o materijalu od kojeg su tenisice izrađene. Zbog toga nisu sve tenisice namijenjene pranju u perilici. Platnene tenisice, kao i sportske tenisice izrađene od materijala poput najlona, pamuka i poliestera, su izdržljivije i ne bi se trebale uništiti pranjem na ovaj način. Prije pranja uklonite vezice kako se ne bi zapetljale, kao i uloške te ih stavite u vrećicu za pranje rublja. Ako su vezice i ulošci izrazito prljavi, prvo ih izribajte pomoću deterdženta za rublje i meke četke kako biste uklonili višak prljavštine. Nakon što ste to učinili svoje tenisice stavite u zasebnu mrežastu vrećicu za pranje odjeće, jer ćete time spriječiti potencijalna oštećenja koja mogu nastati pranjem u perilici. Ako nemate mrežastu vrećicu, možete ih staviti i u staru jastučnicu koja se može zatvoriti.

Za pranje tenisica u perilici odaberite lagani program s nižom temperaturom i bez centrifuge. Pod djelovanjem vruće vode vaše tenisice se mogu izobličiti i izblijedjeti, a centrifuga može uzrokovati oštećenja. Nakon pranja tenisice je najbolje ostaviti da se osuše na zraku. Pritom pazite da ih ne stavite na direktno sunce, a u svaku tenisicu možete staviti papirnate ručnike koji će upiti višak vlage. Međutim, tenisicama je ponekad potrebno više od 24 sata da bi se u potpunosti osušile na zraku. Iako korištenje sušilice nije preporučljivo jer toplina može oštetiti i izobličiti tenisice, ako ne možete čekati da se prirodno osuše, možete ih staviti u sušilicu na blagi program.

Ručno pranje i čišćenje tenisica

Za razliku od platnene obuće, ako su vaše tenisice izrađene od antilopa, gume i vinila ne bi trebale ići u perilicu, već ih je potrebno očistiti ručno. Pritom, tenisice od brušene kože ne smijete prati vodom, već je za njihovo čišćenje potrebno koristiti posebne gumice i četke za čišćenje ovog materijala koje možete pronaći u svakoj boljoj trgovini koja prodaje obuću. Pomoću četke ili gumice nježno četkajte tenisice u različitim smjerovima dok ne uklonite mrlje. Nakon toga nježnim pokretima četkajte u jednom smjeru. Prije prvog nošenja i nakon svakog čišćenja tenisice od brušene kože zaštitite sprejom za impregnaciju.

Tenisice od ostalih materijala možete ručno oprati tako što ćete lavor napuniti toplom vodom, dodati malo deterdženta za rublje, a zatim u to uroniti tenisice. Nakon toga, dok su tenisice u vodi, pomoću četkice za zube uklonite mrlje. Zatim ih uronite u čistu, mlaku vodu kako biste uklonili ostatke deterdženta, izvadite i ostavite da se osuše na zraku.

Osvježavanje bijelih tenisica

Ako nisu dovoljno prljave da biste ih oprali, možete ih vrlo jednostavno osvježiti kombinacijom sode bikarbone, alkoholnog octa i tople vode. Pomiješajte sodu bikarbonu i ocat te pomoću četkice nanesite na tenisice. Zatim četkicu uronite u toplu vodu i kružnim pokretima ribajte površinu tenisice. Nakon što završite, obrišite tenisice čistom tkaninom i spremne su za nošenje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije