Ovo su 4 najčešće pogreške kod pranja rublja! Evo kako ih izbjeći

Ovo su 4 najčešće pogreške kod pranja rublja! Evo kako ih izbjeći

Ovo su 4 najčešće pogreške kod pranja rublja! Evo kako ih izbjeći
  • Objavljeno: Subota, 04.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Kada otvorite vrata perilice rublja, posljednje što želite vidjeti jest da je vaš omiljeni komad odjeće uništen prilikom pranja. Vjerojatno odvajate svjetlu od tamne odjeće i provjeravate džepove kako njihov neželjeni sadržaj ne bi završio u bubnju perilice.

Međutim, postoje manje poznate greške koje mnogi rade, zbog kojih dolazi do uništavanja odjeće prilikom pranja.

1. Otvoreni zatvarač na hlačama

Upravo je otvoreni patentni zatvarač najveći neprijatelj osjetljive tkanine. Oštri rubovi mogu zapeti za drugu odjeću prilikom okretanja bubnja perilice. Da biste izbjegli nastajanje malih rupica na tkanini uvijek zatvorite patentne zatvarače prije početka pranja, pogotovo ako zajedno perete različite vrste tkanina. Isto pravilo vrijedi i za sve druge metalne dodatke na odjeći, kao što su kukice na grudnjacima.

2. Stavljate previše deterdženta

Jedna od najčešćih zabluda vezanih uz pranje rublja jest da više deterdženta znači i čišću odjeću. Istina je da previše deterdženta, kao i odabir pogrešne vrste deterdženta može uzrokovati višak pjene koja će se teško isprati s odjeće. Zato uvijek pročitajte upute na deklaraciji deterdženta i pridržavajte ih se kako bi vaša odjeća iz perilice izašla savršeno čista.

3. Ne pazite na gumbe

U žurbi mnogi ljudi skidaju košulje nakon nošenja tako što otkopčaju nekoliko gumba, a zatim košulju skinu poput majice i tako zakopčanu ju stave u perilicu. No, pravilo koje se odnosi na patentne zatvarače i kukice na grudnjacima ne vrijedi za gumbe, pogotovo na osjetljivijoj odjeći kao što su bluze i košulje. Ovi odjevni komadi su osjetljiviji, stoga će zakopčani gumbi povećati opterećenje na niti i tako brže uništiti materijal.

4. Birate pogrešnu temperaturu

Perilice za rublje imaju različite programe pranja s dobrim razlogom. Možda vam se čini da će se rublje bolje oprati pri većim temperaturama, no visoke temperature nisu namijenjene za sve vrste tkanina. Pranje tamnih i jarkih boja u hladnijoj vodi pomoći će očuvati boje i spriječiti blijeđenje. Osim toga, većina deterdženata danas sadrži takve formulacije da mogu učinkovito oprati rublje i pri nižim temperaturama.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije