Perilica posuđa: pravilno punjenje, što ne smijete prati i najčešće greške

Perilica posuđa: pravilno punjenje, što ne smijete prati i najčešće greške

Perilica posuđa: pravilno punjenje, što ne smijete prati i najčešće greške
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Kada su kućanski poslovi u pitanju, svatko ima svoj način pranja prozora ili brisanja prašine te rasporeda i organizacije poslova u kućanstvu. Međutim, postoji nekoliko kućanskih zadataka koje biste uz nekoliko savjeta, mogli obaviti puno brže, lakše, i u konačnici, efikasnije.

Pravi primjer je perilica posuđa. Koliko god nam olakšava posao jer ne moramo ručno oprati svaku čašu i tanjur koji smo koristili, nekada se i to čini kao težak posao, pogotovo za one kojima slaganje i raspored nisu u malom prstu, stoga vam donosimo sve što trebate znati o pravilnom rasporedu u perilici, što smijete, a što ne smijete prati u njoj te kako je pravilno održavati.

Kako napuniti perilicu posuđa na pravi način

Na gornju policu uvijek stavljajte manje posuđe, poput čaša, šalica i zdjelica koje koristite za salatu ili pahuljice. Tada ćete ih postaviti naopačke, a ako imaju blago udubljeno dno, pomaže da ih nagnete pod kutom kako biste izbjegli skupljanje prljave vode, prenosi Huffpost.

Međutim, želite li oprati i neko veće posuđe od plastičnog materijala, preporučuje se staviti i njega na gornju policu jer toplina dolazi s dna te postoje šanse da se takvi proizvodi oštete ili iskrive. Pomagala za kuhanje poput kuhače, lopatice, grabilice i žlice za cijeđenje, također trebaju stajati na gornjoj polici u - ležećem položaju. I dok pribor za jelo stoji na donjoj polici, ovaj veći pribor ne smije biti s njima jer bi tako mogli blokirati prskanje vode i spriječiti da se sve pravilno očisti.

Uz pribor za jelo, na donjoj polici trebaju stajati i tanjuri, velike zdjele, lonci i tave. Ono najveće posuđe nećete staviti na sredinu, već sa strane, kako ne biste blokirati dotok vode. Pribor ćete postaviti tako da žlice i vilice postavite zupcima prema gore, a noževe tako da oštrica bude okrenuta prema dolje. Ovaj savjet više je praktične prirode, kako se ne biste porezali kada ih vadite iz perilice. Možete ga i organizirati prema vrsti. Iako o tome na razmišljate prilikom punjenja, stavite u jedan odjeljak noževe, u drugi vilice, a u posebni treći žlice. Vidjet ćete koliko će vam to olakšati posao prilikom pražnjenja perilice i uštedjeti vrijeme. Isto možete činiti i s čašama i tanjurima. Plitke tanjure na jedan, a duboke na drugi dio.

Najčešće greške koje radite kod pranja suđa u perilici

1. Pretrpavanje - vaš motiv da operete što više posuđa odjednom i pritom uštedite vodu, mogao bi biti protuučinkovit. Naime, gomilanje posuđa i postavljanje jedno na drugo sprječava ravnomjerno pranje posuđa.

2. Blokiranje prskalice - samo zato što ste sve uspjeli dodati u perilicu, ne znači da je tu vaš posao gotov. Provjerite blokira li koji predmet drugi, inače perilica neće pravilno očistiti. Također, velike predmete trebalo bi stavljati bočno, a ne licem prema dolje, što je posebno važno za starije perilice koje nemaju gornju prskalicu.

3. Čišćenje posuđa prije punjenja - iako biste trebali maknuti velike komade hrane prije stavljanja posuđa u perilicu, možete otići i predaleko. Novije perilice pogotovo ne zahtijevaju ispiranje jer time dolazi do gubitka vremena, kao i nepotrebnog trošenja vode.

4. Sve stavljate u isti položaj - voda prska iz središta perilice posuđa, pa želite da najprljaviji dio tanjura (lice) bude usmjeren prema mlazu. Na primjer, kad svoje tanjure ubacite sve okrenute udesno, nekima od njih onemogućujete puni pristup vodi. Umjesto toga, trebali biste ih sve okrenuti prema sredini.

5. Postavljanje velikih, ravnih predmeta blizu vrata - ravne tave ili pladnjeve treba staviti u police što dalje od vrata perilice, jer njihovo postavljanje blizu vrata može spriječiti deterdžent da dopre do drugog posuđa.

Često zaboravljamo i kako perilice za posuđe imaju više namjena. U njima možete oprati gumene igračke za djecu i pse, rešetke za roštilj, vrtni alat, kupaonski pribor, ali i dodatke za automobil...

Posuđe koje nikada ne smijete prati u perilici posuđa

Možda ćete doći u iskušenje da uštedite vrijeme i bacite sve iz svog kuhinjskog sudopera u perilicu posuđa. Međutim, neki predmeti mogli bi se oštetiti izlaganjem vrućoj vodi i jakim sapunima. Proizvodi napravljeni od lijevanog željeza mogli bi izgubiti svoj premaz i zahrđati. Ako perete oštre noževe oni bi mogli otupjeti, a proizvodi poput drvene daske i kuhače, mogli bi izgubiti svoju funkciju. Također, izbjegavajte stavljati osjetljive komade poput kristala i porculana jer bi se mogli slomiti. Ovo su ostali proizvodi koje ne smijete staviti u perilicu.

Ne zaboravite na pravilno održavanje perilice

Često zaboravimo da i perilice treba čistiti. Stručnjaci kažu kako filter za perilicu posuđa treba očistiti i isprati jednom mjesečno. Prvi korak je da očistite odvod. Izvadit ćete donju policu za suđe i ukloniti ostatke mesa ili hrane u odvodu. To će poboljšati protok vode i poboljšati učinkovitost. Zatim možete u praznoj perilici, staviti ocat u jednu manju posudu i pustiti da odradi jednu pranje u toploj vodi. Tako ćete ukloniti masnoće, prljavštinu i neugodne mirise. Savjet koji bi vam mogli mnogi preporučiti je i ispiranje uz sodu bikarbonu. Na dno perilice stavite malo sode i pokrenite kratki ciklus pranja. Očekujte čistu i blistavu perilicu spremnu za novi zadatak čišćenja vašeg posuđa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije