Redoslijed rođenja i vaša osobnost

Redoslijed rođenja i vaša osobnost

Redoslijed rođenja i vaša osobnost
  • Objavljeno: Utorak, 12.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Oko 80% svjetske populacije ima braću ili sestre. Većina nas nismo jedinci. Stoga ni ne čudi da nas toliko zanima i fascinira utjecaj redoslijeda rođenja na osobnost.

Izbor zanimanja

Prvorođeni puno češće postaju odvjetnici ili doktori. Mlađa djeca se češće okreću umjetnosti i nekonvencionalnim zanimanjima. To, u jednu ruku, možete zahvaliti roditeljima.

Roditelji gotovo uvijek više štite starije dijete. Stoga, su fokusiraniji na njegove životne odluke. Kada su u pitanju mlađa djeca, postaju malo opušteniji, naročito ako je prvorođeno dijete ostvarilo ono što su zamislili.

Izbor sporta

Mlađa djeca su sklonija adrenalinskim sportovima, kao što su motorističke utrke ili skokovi s padobranom. Jedno istraživanje je pokazalo da su mlađa djeca sklonija odabrati opasnije sportove, dok prvorođeni to u pravilu izbjegavaju.

Znanstvenici ne znaju koji je točno razlog, ali vjeruju da je kod prvorođenih izraženija zaštitnička uloga prema mlađima, zbog čega uvijek dobro promisle prije donošenja neke odluke.

Pažnja od roditelja

Čak i onda kada se roditelji trude davati jednaku količinu pažnje svoj svojoj djeci, u većini slučajeva više pažnje daju prvorođenima. Jednim istraživanjem se pokazalo da prvorođeni u toku života s roditeljima provedu čak 3000 više sati kvalitetnog druženja.

Roditelji na svu djecu troše gotovo jednaku količinu vremena, ali s prvorođenima je to vrijeme uglavnom kvalitetnije provedeno, naročito ako je među djecom veća razlika u godinama.

Povezanost s majkom

Kako majka stari, tako ostaje u većoj mjeri povezana s najmlađim djetetom, bez obzira na to koliko je možda mala razlika u godinama između njezine djece.

U jednom istraživanju se pokazalo da će se majke, kada se suočavaju s osobnim problemima ili krizama, u većini slučajeva prvo obratiti najmlađem djetetu.

Pročitajte kako redoslijed rođenja oblikuje vašu osobnost.

Osjećaj pritiska

Kada je u pitanju osjećaj pritiska od strane društva, jedinci su najviše pogođeni. Istina, prvorođena djeca teže savršenstvu, ali je kod jedinaca ta osobina nešto izraženija.

Što se tiče najmlađe ili srednje djece, oni u pravilu ne osjećaju pritisak društva jer primaju podršku sa svih strana.

Posjete liječniku

Roditelji puno manje odlaze liječniku kada se susreću sa zdravstvenim problemima mlađe djece. Na prvorođenima uče i shvaćaju koja stanja su ozbiljna, a koja ne.

Roditelji dobivaju i više samopouzdanja kako imaju više djece. Mogu raspoznati koje probleme mogu riješiti sami, što nije bio slučaj kod prvog djeteta.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije