Stranci u braku

Stranci u braku

Stranci u braku
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Mnogim bračnim parovima se događa da im komunikacija nakon rođenja djeteta zamre. Opuštene razgovore o knjigama, ljudima, filmovima zamjenjuju razgovori o djetetu, bočicama, pelenama, a teme o kojima ste nekad pričali postaju zaboravljene. Iako se možda tješite da će se stvari poboljšati kad djeca malo narastu, zamrlu komunikaciju teško je ponovno oživjeti, a bez kvalitetne komunikacije, problemi u braku se gomilaju.

Je li činjenica da imaš djecu nespojiva s kvalitetnim odnosom između partnera? Ne uvijek, kažu psiholozi. No, često se događa da opterećeni roditelji jednostavno izgube kontakt, što se onda postupno pretvara u emotivno otuđenje. Ako se nalazite u sličnoj situaciji, a želite obnoviti komunikaciju s partnerom, savjetujemo vam sljedeće:

1. Pokažite da vam je stalo

Čak i ukoliko ste iznemogli od umora, provedite nekoliko minuta dijeleći lijepa i neugodna zbivanja svakoga dana. Izbjegavajte općenita pitanja, budite određeni. Pitajte supruga kako je prošao važan sastanak, kako se slaže s novim šefom i slično. Tako ćete pokazati da brinete i da vam je stalo.

2. Organizirajte, vrijeme za razgovor

Često parovi suviše racionalno postupaju s vremenom, pa dok žena ide u kupovinu, muž istodobno vozi automobil na pranje. Na taj se način učini više posla, ali se gubi vrijeme koje su mogli provesti zajedno. Obično čavrljanje dok se gule krumpiri ili pere automobil može pojačati vaš osjećaj bliskosti. Teme o kojima se priča manje su važne od činjenice da vas dvoje nešto dijelite. Za dulje ozbiljnije razgovore dogovorite se unaprijed. Mnogi parovi žele biti spontani, ali uz djecu i karijeru to je često nemoguće. Parovi moraju svjesno donijeti odluku da će dio vremena rezervirati samo za razgovor. To bi trebalo biti najmanje jednom tjedno. Ako je ikako moguće, izađite iz kuće kako vas djeca, telefon i ostalo ne bi ometali. Izađite u šetnju ili na večeru da bi se mogli usredotočiti jedan na drugoga.

3. Izbjegavajte situacije u kojima se vaš partner mora braniti

Kad žena kaže da želi razgovarati, muškarac obično pomisli da je učinio nešto loše i često se boji njene lekcije. Nastojte ne kritizirati partnera, izbjegavajte izraze tipa "ti uvijek" ili "ti nikad". Umjesto kritike, ponudite moguće rješenje, kao npr. "čini mi se da smo izgubili kontakt, možda bi bilo dobro popričati navečer uz čaj, nakon što djeca odu u krevet".

4. Razgovarajte o raznovrsnim temama

Ponekad izostavite razgovore o djeci ili obvezama. Umjesto toga usmjerite se na zajedničke interese. Sjetite se kako je to bilo prije nego što su došla djeca. Razgovor i bavljenje onime što oboje volite unijet će novi žar i poticaj u vašu vezu.

5. Nemojte se sramiti delikatnijih tema

Jedna od osnovnih karakteristika intimnosti je mogućnost da se razgovara o svemu. To "sve" uključuje i najosjetljivije teme kao što je vaša zabrinutost zbog monotonog seksa ili vaših financija. Osjećate li se nelagodno kad govorite o svojim osjećajima, započnite riječima: "Željela bih razgovarati s tobom o nečemu o čemu mi nije lako govoriti". Na taj način stvorit ćete atmosferu dobre volje i početak teškog razgovora bit će neusporedivo lakši.

I u slučaju da se pridržavate navedenih savjeta, rezultati neće odmah stići. U početku će vam se razgovori možda činiti neobični i umjetni, ali nemojte odustati. Ubrzo ćete vidjeti da se vaš trud isplati.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije