Kontuzije

Kontuzije

Kontuzije
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 13.796
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako si pomoći?

Ako usred noći čujete dum od udarca, to znači da biste mogli biti žrtva jedne od najraširenijih i najpoznatijih ljudskih ozlijeda. Kontuzije su dokazi naše fizičke osjetljivosti. One nastaju kad se krv izlije iz oštećenih krvnih žila u tkivo. Plave mrlje koje se u medicinskom rječniku nazivaju kontuzije, nastaju udarcem, a liječnici je opisuju kao neposrednu traumu. Da li se čovjek udari o rub stola koji se nalazi u dnevnom boravku ili o neki drugi predmet, posljedica je bolno sjećanje.

Na sreću, kontuzije se obično liječe otprilike 10-14 dana. Pri tome tamno ljubičaste mrlje postaju plavo žute. Promjena boja upućuje da su bijela krvna tjelašca dovukla do oštećenog mjesta, kako bi pretvorila uništene krvne stance (eritrocite) u nus proizvod. Ovi nus proizvodi se zatim izbacuju iz organizma putem krvotoka. Kada pogođeno mjesto poprimi zeleno smeđu boju, proces ozdravljenja je skoro pri kraju.

Dok se Vaše tijelo brine za ozdravljenje, možete poduzeti sljedeće korake kako biste tamnu mrlju sveli na minimum, ili ako je moguće smanjili ili spriječili bolove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije