Napadi panike

Napadi panike

Napadi panike
 • Objavljeno: Petak, 27.09.2013.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Liječenje i lijekovi

Cilj liječenja je eliminacija svih napadaja panike. Uz učinkovito liječenje, većina ljudi nakon nekog vremena nema problema s napadajima panike.

Najčešći oblici liječenja su lijekovi i psihoterapija. Obje vrste su učinkovite, a najbolje ih je prakticirati istovremeno, odnosno zajedno.

Psihoterapija

Pomoću psihoterapije ćete shvatiti razlog nastanka napadaja panike, a pomoću bihevioralne terapije ćete naučiti kako se s njima nositi.

Kognitivna bihevioralna terapija će vam pomoći da shvatite da napadaji panike nisu opasni i da tijekom njih nećete umrijeti.

Već nakon nekoliko terapija ćete primijetiti napredak. Kako će se vaši simptomi poboljšavati, tako će se učestalost terapija smanjivati.

Lijekovi

Lijekovi će vam pomoći da ublažite simptome napadaja panike i depresije koja je često posljedica učestalih napadaja panike. U pravilu se koriste idući lijekovi:

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina

Sigurni su i uzrokuju jako malo nuspojava. Ovo su lijekovi koji se koriste i u liječenju depresije, ali su u pravilu prvi izbor kod liječenja napadaja panike.

Inhibitori ponovne pohrane serotonina i noradrenalina

Također jedna vrsta antidepresiva koja se koristi u liječenju napadaja panike.

Benzodiazepini

Sigurni su, uzrokuju malo nuspojava i djeluju na centralni živčani sustav. Često se daju tijekom samog napadaj panike kako bi ubrzali proces prestajanja napadaja.

Ako jedan lijek ne djeluje kako treba, liječnik vam može preporučiti neki drugi lijek ili kombinaciju dvaju ili više lijekova. Tek nakon nekoliko tjedana ćete primijetiti prve rezultate i poboljšanje simptoma.

Alternativna medicina

Znanstvenici su istražili veliki broj prirodnih spojeva kako bi pronašli učinkovit lijek za napadaje panike. Iako postoje prirodni spojevi s potencijalno dobrim djelovanjem, njihov učinak još uvijek nije znanstveno dokazan.

Posavjetujte se s liječnikom prije početka uzimanja bilo kakvih prirodnih lijekova. Oni mogu negativno utjecati na djelovanje lijekova koje uzimate i ugroziti vaš život.

Promjene životnog stila

Iako je profesionalan pristup neophodan, simptome možete u određenoj mjeri samostalno ublažiti usvajanjem određenih navika.

 • Pridružite se grupi podrške kako biste se povezali s ljudima koji pate od istog problema.
 • Izbjegavajte kofein, alkohol i droge. Sve ovo može pogoršati napadaje panike.
 • Vježbajte i prakticirajte tehnike opuštanja kao što su joga, duboko disanje i meditacija.
 • Radite aerobne vježbe koje djeluju umirujuće na vaš um.
 • Pobrinite se da svaki dan spavate dovoljno i da je san kvalitetan.

Prevencija

Ne postoji način pomoću kojega ćete sa sigurnošću spriječiti daljnje napadaje panike, ali određene stvari mogu značajno pomoći.

 • Obratite se stručnjaku što prije kako biste dobili odgovarajući terapiju.
 • Pratite upute stručnjaka i nemojte zanemarivati terapiju.
 • Redovito vježbajte kako biste smanjili razinu stresa.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije