Što su infekcije i kako ih spriječiti?

Što su infekcije i kako ih spriječiti?

Što su infekcije i kako ih spriječiti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.09.2015.
  • Broj pregleda: 8.506
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uzroci

Bakterije

Bakterije su jednostanični organizmi koji uzrokuju bolesti, kao što su infekcije mokraćnog sustava ili tuberkuloza.

Virusi

Oni su manji od bakterija i mogu uzrokovati mnoštvo bolesti, od obične prehlade do AIDS-a.

Gljivice

One uzrokuju niz kožnih bolesti, kao što su lišajevi ili atletsko stopalo. Neke vrste gljivica mogu zaraziti pluća ili živčani sustav.

Paraziti

Malariju uzrokuje maleni parazit koji se prenosi ugrizom komarca. Ostali paraziti se mogu prenositi na ljude putem kontakta sa životinjskim izmetom.

Izravan kontakt

Jednostavan način da se zarazite većinom zaraznih bolesti jest da uđete u dodir s osobom ili životinjom koja ima infekciju. Tri načina zaraze bolešću su:

Osoba u kontaktu s osobom

Uobičajen način zaraze infekcijom je širenje bakterija, virusa ili drugih klica od osobe do osobe. To se može dogoditi kada je pojedinac u kontaktu s osobom koja je zaražena.

Bakterije se mogu širiti i razmjenom tjelesnih tekućina ili transfuzijom krvi. Osoba koja je zaražena bakterijom ne mora nužno imati simptome bolesti, već može biti samo nositelj.

Osoba u kontaktu sa životinjom

Ugriz ili ogrebotina zaražene životinje može uzrokovati infekciju, a u nekim slučajevima može biti i kobna. Rukovanje životinjskim izmetom također može biti opasno. Na primjer, možete se zaraziti toksoplazmozom čisteći mačji izmet.

Majka na nerođeno dijete

Trudnica može prenijeti klice koje uzrokuju zarazne bolesti. Neke klice mogu proći kroz posteljicu. Klice u vagini se mogu prenijeti na dijete tijekom poroda.

Neizravan kontakt

Neki organizmi koji uzrokuju bolesti mogu biti preneseni neizravnim putem. Mnoge bakterije se zadržavaju na objektima kao što su stol, kvaka ili pipa.

Kada dodirnete kvaku, koju je dodirivala zaražena osoba, možete pokupiti klice koje je ta osoba ostavila iza sebe. Ako prije pranja ruku dodirnete oči, usta ili nos, bit ćete zaraženi.

Ubodi insekata

Neke klice se nalaze na kukcima, kao što su komarci, buhe, uši ili krpelji. Komarci mogu prenositi parazit koji uzrokuje malariju ili pak bolest zapadnog Nila. Krpelji mogu uzrokovati lajmsku bolest.

Kontaminacija hranom

Klice se mogu prenositi putem kontaminirane hrane i vode. Ovaj mehanizam prijenosa omogućuje širenje klica na veći broj ljudi putem samo jednog izvora. E. coli je prisutna u određenim namirnicama, kao što su nedovoljno termički obrađeni životinjski proizvodi.

Faktori rizika

Iako svatko može biti zaražen zaraznom bolešću, postoje čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka zarazne bolesti, naročito ako vaš imunološki sustav ne funkcionira ispravno. To se može dogoditi ako:

  • uzimate steroide ili druge lijekove koji potiskuju imunološki sustav, kao što su lijekovi koji se koriste za prevenciju odbacivanja organa nakon transplantacije.
  • Patite od HIV-a ili AIDS-a
  • Patite od određenih vrsta raka ili bolesti koje utječu na rad imunološkog sustava.

Osim toga, neka druga medicinska stanja i postupci također mogu povećati rizik od nastanka infekcija, uključujući ugradnju medicinskih uređaja.

Komplikacije

Većina zaraznih bolesti ne uzrokuje nastanak opasnih komplikacija. No, neke infekcije, kao što su upala pluća, AIDS ili meningitis, mogu postati opasne po život. Nekoliko je vrsta infekcija povezano s dugoročnim povećanim rizikom od nastanka raka:

Najnovije

Najčitanije