Ako ste početnik, pročitajte ovaj vodič za meditaciju!

Ako ste početnik, pročitajte ovaj vodič za meditaciju!

Ako ste početnik, pročitajte ovaj vodič za meditaciju!
  • Objavljeno: Petak, 10.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Meditacija će vam pomoći u boljem razumijevanju vlastitih misli i osjećaja. Što ih bolje razumijete, to ćete ih lakše kontrolirati. Postat ćete opušteniji, fokusiraniji, zahvalniji, smireniji i obzirniji prema drugima. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći u počecima meditacije..

Sjedite 2 minute

Ovo vam se vjerojatno čini previše jednostavnim, zbog čega i je izvodivo. Za početak meditirajte samo 2 minute dnevno. Kada svladate meditaciju od dvije minute, tada polako povećavajte vrijeme. Svaki tjedan dodajte 1 minutu više. Nakon 2 mjeseca ćete meditirati oko 10 minuta, što je odlično.

Meditacijom postignite unutarnji mir!

Meditirajte ujutro

Vrlo je lako odlučiti meditirati svaki dan, ali se većinu dana susretnemo s nizom obaveza i događaja koji nam to ne dopuštaju. Upravo zato meditirajte odmah ujutro. Ako je potrebno probudite se malo ranije.

Nemojte razmišljati o položaju tijela

Veliki broj ljudi previše razmišlja o načinu na koji trebaju sjediti. Za početak sjednite tako da se osjećate ugodno. Možete i leći. Jedino što je važno je da vam je ugodno. Tijekom meditacije slobodno promijenite položaj tijela.

Obratite pažnju na svoje osjećaje

Kada počnete meditirati, obratite pažnju na svoje osjećaje. Kako se vaše tijelo osjeća? Što prolazi kroz vaš um? Jeste li umorni? Tjeskobni? Postanite svjesni sebe i svojih osjećaja.

Isprobajte meditaciju i vizualizaciju za tijelo i um!

Brojite udahe i izdahe

Sada kada ste se opustili, obratite pažnju na disanje. Brojite svaki udah i izdah. Nastavite brojati do 10, potom se vratite na početak.

Kontrolirajte um kada počne lutati

Vaš um će lutati. U to možete biti sigurni. Kada primijetite da luta, jednostavno se nasmijte i iznova fokusirajte na disanje. Možda ćete ispočetka osjećati blagu anksioznost i frustraciju. To je sasvim normalno. Meditacija je vježbanje uma i ispočetka vam neće biti lako.

Obratite pažnju na sve što osjetite

Kada vas obuzmu određene misli i osjećaji, a sigurno hoće, obratite pažnju na njih. Skloni smo izbjegavati ono što osjećamo, naročito ako su to frustracija, ljutnja i anksioznost. Prihvatite sve što osjetite i vratite se brojanju udaha i izdaha.

Upoznajte sami sebe

Meditacija ne služi samo za povećanje pažnje i fokusa. Meditacija će vam pomoći da naučite kako vaš um funkcionira. Shvatit ćete što se sve događa s vašim mislima i bolje ćete razumjeti sami sebe. Nemojte potiskivati niti jednu emociju. Svaku prihvatite kao dio sebe.

Budite blagi prema sebi

Što ćete više upoznavati sami sebe, to ćete više moći razvijati prijateljski stav prema sebi. Sebe prihvatite kao najboljeg prijatelja. Sami sebi poklonite ljubav.

Provjerite utječe li meditacija drugačije na muški i ženski mozak!

Fokusirajte se na svaki dio tijela

Ovo možete raditi kada postanete malo opušteniji. Svoju pažnju usmjerite na jedan dio tijela i polako prebacujte na druge dijelove tijela. Primjerice, obratite pažnju na svoja stopala i to kako se osjećaju. Potom pažnju polako premještajte na vrhove prstiju pa na gležnjeve. Tako nastavite sve dok ne dođete do glave.

Obratite pažnju na svjetlost, zvukove i energiju

Gledajte u jednu točku i obratite pažnju na svjetlost u prostoriji u kojoj se nalazite. Idućeg dana obratite pažnju na zvukove, a dan poslije na energiju koja vas okružuje.

Meditirajte bilo gdje

Meditirati možete u uredu, parku ili krevetu. Nije važno gdje meditirate dok god meditacija daje željeni učinak. Za početak je najbolje meditirati sjedeći jer vas neće omesti pokreti tijela.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije