Istraživanje: Privlačnost nije samo u fizičkom izgledu

Istraživanje: Privlačnost nije samo u fizičkom izgledu

Istraživanje: Privlačnost nije samo u fizičkom izgledu
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Psihologija

Ljepota je u oku promatrača – kaže stara izreka. Istinitost izreke potvrđuje činjenica da je neka osoba jednom broju ljudi fizički privlačna, a drugom ne. Zašto je tome tako otkrivaju istraživanja koja pokazuju da je ljepota plitka i prolazna, a privlačnost duboka i trajna.

Jedan od najčešćih stereotipa jest da mnogi izjednačavaju fizički izgled s poželjnim osobinama. Taj je stereotip sve samo ne točan jer istraživanja pokazuju da je privlačnost puno više od fizičkog izgleda.

Dobar smisao za humor

Najprije bi valjalo spomenuti humor. Dobar smisao za humor svakako je jedna od poželjnih osobina prilikom traženja partnera. Ispitanici jednog istraživanja osobe koje imaju dobar smisao za humor okarakterizirali su kao privlačnije. Osim toga, smatraju ih i boljim dugoročnim partnerima.

Znate li prepoznati što (ni)je ljubav?

Društveni angažman

Druga osobina koju mnogi smatraju poželjnom je društvenog karaktera. Ovdje je riječ o osobama koje svojim zanimljivim pričama privlače pozornost. Mnogi ispitanici tu osobinu smatraju zadivljujućom i privlačnom.

Pojedinci koji su glavni u svakom društvu su jedni od poželjnijih potencijalnih partnera. Istraživanje pokazuje da mnogi ispitanici osim što uživaju u društvu ekstroverta, smatraju ih privlačnim osobama bez obzira na njihov fizički izgled.

Otkrijte kako tijelo prepoznaje pravu ljubav?

Ovo su samo neki od primjera kako unutrašnje osobine imaju veliku važnost. Štoviše, te su osobine važnije kada je riječ o traženju dugoročnog partnera. Zahvaljujući ovakvim istraživanjima dokazano je kako je privlačnost puno više od fizičkog izgleda. Prepoznavanje vrijednosti osobina ličnosti povećat će priliku za pronalazak partnera s kojim je zdrav i dugoročan odnos zagarantiran.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije