Kako prepoznati i liječiti poremećaje raspoloženja?

Kako prepoznati i liječiti poremećaje raspoloženja?

Kako prepoznati i liječiti poremećaje raspoloženja?
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ako su vaše emocije i raspoloženje već duže vrijeme izvan kontrole, možda patite od poremećaja raspoloženja. Postoji nekoliko vrsta ovog poremećaja i svi se mogu uspješno liječiti.

Bipolarni poremećaj

Ovaj poremećaj uzrokuje ekstremne promjene raspoloženja, od depresije do ekstremnijih emocionalnih euforija. Tijekom euforije, javlja se višak energije i misli su aktivnije. U tom periodu možemo biti neobično pričljivi. S druge strane se javljaju depresivna stanja u kojima patimo od nedostatka energije i bezvoljnosti. Ove oscilacije raspoloženja se mogu javljati samo nekoliko puta godišnje, ali i nekoliko puta tjedno.

Depresija

Depresiju karakteriziraju duga razdoblja ekstremne tuge koja se često vraćaju. U tom periodu možete osjećati ljutnju, frustraciju i gubitak interesa. Također može biti prisutna praznina, beznađe, umor, smetenost i nesanica, ili previše spavanja. Ljudi s teškim depresivnim poremećajem mogu imati i simptome manije koja se obično javlja kod bipolarnog poremećaja.

Sezonski afektivni poremećaj (SAD)

Ovaj poremećaj je nalik depresiji, no simptomi su uzrokovani promjenom godišnjih doba. Najčešće se sezonski afektivni poremećaj javlja u jesen i završava u proljeće. Kao i kod depresije, možete osjećati tjeskobu, nedostatak energije i imati probleme sa spavanjem.

Provjerite 10 savjeta kako se boriti depresijom!

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)

Ovo je teži oblik predmenstrualnog sindroma (PMS), i pogađa u prosjeku 3% do 8% žena. Za vrijeme PMDD-a možete osjetiti tugu, anksioznost, razdražljivost i ekstremno neraspoloženje, 7 do 10 dana prije mjesečnice. Liječnici još ne znaju zašto ovaj poremećaj pogađa žene, no povezuju ga s depresijom i anksioznošću.

Depresivni poremećaj zbog zdravstvenog stanja

Simptomi depresije su često povezani sa ozbiljnim zdravstvenim problemima koji mogu utjecati na raspoloženje, kao što su bolest štitnjače, neke vrste infekcija ili oboljenja mozga poput Huntingtonove ili Parkinsonove bolesti.

Liječenje poremećaja raspoloženja

Svakom poremećaju se pristupa individualno. Ako sumnjate na neki od poremećaja ili ne možete normalno funkcionirati, obratite se liječniku opće prakse koji će vas vjerojatno uputiti psihoterapeutu. Osim razgovora sa stručnom osobom, liječnik može propisati farmakoterapiju koja se najčešće odnosi na antidepresive.

Poremećaje raspoloženja možemo tretirati i svjetlosnom terapijom.

Za vrijeme liječenja, ali i ubuduće, trebali biste izbjegavati kofein, alkohol, nikotin i drogu, i povećati tjelesnu aktivnost koja dokazano učinkovito djeluje protiv depresije. Također, u dogovoru s liječnikom, preporuča se konzumacija vitamina B6 ili magnezija.

Najnovije

Najčitanije