Kako se boriti protiv stresa?

Kako se boriti protiv stresa?

Kako se boriti protiv stresa?
  • Objavljeno: Subota, 22.05.2010.
  • Broj pregleda: 2.139
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Stres može biti teško uočiti, pogotovo kada je izloženost stresu dugoročna i više ne možete prepoznati što je normalno stanje.

Promjena je važan uzrok stresa, a neki se bolje nose s njima od drugih. Suočavanje s nekoliko promjena odjednom samo stvara dodatne probleme. Promjena je dio života, a brzina promjena zahtijeva prilagođavanje što može biti vrlo stresno za neke ljude. Postoji dug popis životnih situacija koje izazivaju stres. Neke od njih su smrt partnera, razvod, odvajanje, bolest, brak ili trudnoća.

Ne postoji brzo rješenje za bilo koji od ovih izvora stresa, ali je istina da je vrijeme veliki iscjelitelj. Dopuštajući sebi prostor i vrijeme koje je potrebno za prilagodbu može pomoći.

Dobar raspored može pomoći smanjiti i ublažiti stres. Odredite prioritete na radnom mjestu i smanjite stres kod kuće. Neka vam u tome pomognu članovi obitelji.

Fokusirajte se i nemojte dopustiti da vas ometa tuđe mišljenje. Ako ste pod stresom, ovo vam može biti posebno teško, ali to znači da ste preuzeli kontrolu i da ćete se osjećati bolje.

Ako se nešto dogodi što vas uznemiruje, dopustite sebi vremena da razmislite prije djelovanja jer će vas bijes koji osjećate dodatno opteretiti.

Uzmite pauzu kada ne možete pronaći rješenje ili kada ne znate kako dalje. Ako možete, izađite na svjež zrak i prošećite, jer to će proširiti vaše horizonte. Riješit ćete se hormona stresa i potaknuti cirkulaciju. To će pomoći da se opustite i dobijete snagu za nastavak.

Mijenjanje načina na koji razmišljate i kako se ponašate će biti malo stresno, pa nemojte očekivati da će odjednom sve biti bolje. Počnite s realnim ciljevima i krenite u ostvarenje jednog po jednog cilja.

Često ćete imati osjećaj da ne napredujete ili da se trudite, ali da nema nikakvih rezultata. To je normalo i nije razlog da odustanete. Krenite iznova slijedećeg dana.

Uživajte u malim svakodnevnim pobjedama umjesto da se brinete o tome što bi moglo poći krivo.

Probajte nešto novo, čak i ako se čini kao malena stvar. Male promjene ojačat će samopouzdanje i dati vam volju i energiju da se svakodnevno borite protiv stresa.

Pozitivno razmišljanje će vam pomoći da ostanete veseli i smanjite anksioznost. Ako ne ide sve po planu, nemojte na stvari gledati kao na sveopću katastrofu. Razmišljajte pozitivno i lakše ćete se nositi sa svakodnevnim problemima.

Najnovije

Najčitanije