Pesimizam nije baš toliko loš!

Pesimizam nije baš toliko loš!

Pesimizam nije baš toliko loš!
  • Objavljeno: Srijeda, 11.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Gotovo svi optimisti imaju zdraviju razinu kolesterola, jači imunitet i manji rizik od nastanka srčanog udara. Optimizam i prednosti optimizma su više-manje svima poznate.

Među ljudima postoji određeni pritisak jer misle da moraju biti optimistični. Optimizam je popularan, a optimisti su nerijetko u društvu više cijenjeni od pesimista.

No, ako vaš pogled na svijet nije uvijek pozitivan, ne morate početi paničariti. Donosimo vam načine kojima pesimizam dobro utječe na vaše zdravlje.

Pesimisti žive dulje

Jedno istraživanje je pokazalo da odrasle osobe, koje imaju manja očekivanja od budućnosti, uživaju u duljem i zdravijem životu, u odnosu na one s velikim očekivanjima.

Znanstvenici ističu da pesimizam može potaknuti ljude da žive opreznije i poduzmu određene mjere opreza kojima će smanjiti rizik od nastanka bolesti i prijevremene smrti.

Iako optimisti imaju jači imunitet, zdraviju razinu kolesterola i manji rizik od nastanka srčanog udara, oni također žive u uvjerenju da se bolesti događaju drugima, zbog čega ne poduzimaju gotovo nikakve mjere za prevenciju bolesti.

Pesimisti imaju dulje veze

Nekoliko istraživanja je pokazalo da, kada je u pitanju ostvarivanje dugoročne i zdrave veze, malo negativnog razmišljanja definitivno dobro dođe.

Znanstvenici su ustanovili da neki oblici optimizma negativno utječu na rješavanje sukoba jer parovi nisu orijentirani na način rješavanja sukoba, već na to da se on riješi.

Također, osobe koje forsiraju same sebe na pozitivno razmišljanje kako bi se bolje nosile sa stresom u odnosu s partnerom, češće prekidaju taj odnos.

Parovi, koji braku pristupaju na pomalo pesimističan način, uživaju u duljim, stabilnijim i sretnijim brakovima.

Pesimizam pospješuje produktivnost

Iako su ljudi usmjereni na to da razmišljaju pozitivno, teško je ostati pozitivan uz sve obveze i probleme s kojima smo okruženi.

Znanstvenici su otkrili da pesimisti svoje obveze odrađuju kvalitetnije i na vrijeme. Pesimistične osobe su sklonije analiziranju i zamišljanju najgoreg mogućeg scenarija, zbog čega se ujedno i pripreme na najgore.

Pesimizam smanjuje anksioznost

Iako na prvi pogled ne zvuči logično, pesimizam uistinu može smanjiti anksioznost. Znanstvenici su otkrili da optimisti češće budu pod stresom jer se suočavaju s neplaniranim situacijama.

S druge strane, pesimisti su pripremljeni i na neplanirano, zbog čega u takvim situacijama reagiraju smirenije, u odnosu na optimiste.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije