Prepoznajte upozoravajuće simptome bipolarnog poremećaja!

Prepoznajte upozoravajuće simptome bipolarnog poremećaja!

Prepoznajte upozoravajuće simptome bipolarnog poremećaja!
  • Objavljeno: Subota, 30.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Bipolarni poremećaj zahvaća oko milijun ljudi diljem svijeta i javlja se kod svih osoba, neovisno o dobi i spolu. Donosimo vam najčešće simptome koji upućuju na bipolarni poremećaj. Ako ste primijetili prisutnost nekoliko sljedećih simptoma, svakako biste trebali potražiti stručnu pomoć.

Nagle promjene raspoloženja

Ovo je jedan od najčešćih simptoma bipolarnih poremećaja. Karakteriziraju ga nagle izmjene osjećaja sreće i tuge. Jedan trenutak je osoba euforično sretna, a već sljedećeg trenutka pokazuje simptome depresije.

Provjerite koje iznenađujuće stvari utječu na raspoloženje!

Euforija

Oboljeli osjećaju povišenu razinu sreće i uspjeha. Obično su orijentirani na jedan cilj ili projekt i osjećaju se nezaustavljivima. Neke osobe bipolarni poremećaj opisuju kao osjećaj koji imate tijekom konzumiranja marihuane. Riječ je o neprirodnoj sreći koja je prisutna bez obzira na situaciju u kojoj se oboljeli nalazi.

Ubrzani govor

Oboljeli će iznenada početi vrlo brzo pričati. To će trajati neko vrijeme i čak ni sami neće moći pratiti svoje misli i sve ono što su rekli. Zbog bipolarnog poremećaja će brzo mijenjati teme koje čak ni nisu međusobno povezane.

Nekontrolirane misli

Oboljeli se vrlo često fokusira ne jednu stvar i previše analizira. Misli postaju nekontrolirane, govor se ubrzava i osoba postaje zbunjena. Ovo se najčešće javlja kada osoba osjeća neprirodnu razinu sreće. Tada se primi za jednu misao i o tome razmišlja sve dok joj nešto drugo ne privuče pažnju.

Saznajte kako dan započeti u dobrom raspoloženju!

Razdražljivost

Osoba koja boluje od bipolarnog poremećaja je jako razdražljiva i vrlo ju je lako izbaciti iz takta. Razdražljivost je toliko očigledna da je i sama u potpunosti svjesna toga. Uz razdražljivost obično slijede i nagle promjene raspoloženja.

Povećana fizička aktivnost

Kada osoba boluje od bipolarnog poremećaja, ima visoku razinu energije i žudi za fizičkom aktivnošću. Ako netko neprestano ima potrebu biti u pokretu, bez obzira na to je li umoran i neispavan, moguće je da je riječ o bipolarnom poremećaju. Vrlo često se nakon potrebe za povećanom fizičkom aktivnošću javlja letargija. Ovaj simptom se može manifestirati i u seksualnom obliku. Tijekom ovakvih epizoda je osoba sklonija sudjelovati u rizičnim spolnim aktivnostima.

Zloupotreba droge i/ili alkohola

Ponekad se osobe koje boluju od bipolarnog poremećaja okreću drogi i alkoholu što je uvijek simptom nekih drugih i težih psiholoških problema. Ovakvo ponašanje pogoršava nagle promjene raspoloženja i stanje čini još gorim.

Pripremite smoothie od kurkume za bolje raspoloženje!

Smanjena potreba za spavanjem

Osoba koja boluje od bipolarnog poremećaja se ne može opustiti i zaspati. Zapravo, ova osoba uopće nema ni potrebu za spavanjem jer ima jako visoku razinu energije. Bipolarni poremećaj osobu čini na neki način hiperaktivnom i jako puno aktivnosti je potrebno da bi ona počela osjećati umor i iscrpljenost. Istraživanja su pokazala da bipolarni poremećaj povećava rizik od nastanka nesanice.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije