Pripremite se za zimu i izbjegnite zimsku depresiju!

Pripremite se za zimu i izbjegnite zimsku depresiju!

Pripremite se za zimu i izbjegnite zimsku depresiju!
 • Objavljeno: Srijeda, 21.11.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Prirodnog svjetla je sve manje, dani su sve kraći, temperature niske, a jutra mračna i tmurna. Zima može predstavljati izazov brojnim osobama. Kako se vi osjećate sada kada su dani kraći i hladniji? Nakupljate li kilograme ili se držite rutine vježbanja?

Ako iskreno odgovorite na ova pitanja, shvatit ćete da se zimi ponašate drugačije u odnosu na ostatak godine. Možda patite od sezonskog poremećaja raspoloženja, poznatijim kao zimska depresija. Promjene godišnjih doba ne bi trebale predstavljati problem, a naročito ne bi trebale utjecati na psihičko zdravlje.

Ako ste skloni depresiji ili anksioznosti tijekom zime, vjerojatno patite od sezonskog poremećaja raspoloženja. Stručnjaci ga često nazivaju zimskom depresijom do koje dolazi zbog manjka sunčevih zraka, a ističu i najčešće simptome:

 • depresija
 • anksioznost
 • manjak energije
 • pretjerana potreba za spavanjem
 • gubitak interesa za aktivnosti u kojima inače uživate
 • socijalna izolacija
 • promjene u apetitu, naročito žudnja za ugljikohidratima
 • poteškoće u koncentriranju
 • debljanje
 • osjećaj bezvrijednosti

Kako biste nastavili s dobrim raspoloženjem koje vas je pratilo tijekom proljeća, jeseni i zime, donosimo vam nekoliko savjeta.

Vitamin D je ključan

Brojna istraživanja su pokazala da je vitamin D učinkovit kod ublažavanja sezonskog poremećaja ponašanja. Naše tijelo proizvodi vitamin D kada je izloženo sunčevim zrakama. Kako je zimi manje sunčevih zraka, tako naše tijelo ne proizvodi dovoljno vitamina D. Jednostavan test krvi će pokazati imate li dovoljnu količinu vitamina D. Ako vaše tijelo nema dovoljnu količinu vitamina D, liječnik će vam vjerojatno preporučiti suplemente vitamina D. Istraživanja su pokazala da terapija svjetlom, koja se temelji na upotrebi posebnih svjetlosnih kutija, može olakšati simptome zimske depresije.

Vježbajte

Vježbajte barem 30 minuta dnevno. Ako živite u području gdje je zima intenzivna, stručnjaci ne preporučuju da vježbate na otvorenome. Vježbajte u udobnosti vlastitog doma. Postoje razni DVD-ovi s programima vježbanja. Uložite novce u jedan takav DVD, a uštedjet ćete na članarini u teretani. Plešite, šećite psa ili intenzivnijim pokretima čistite dom. Brza šetnja na posao i s posla, hodanje stepenicama, umjesto korištenja lifta će biti sasvim dovoljno da ne nakupite kilograme tijekom zime. Pronađite ono što volite i vježbajte. Tjelovježba će potaknuti oslobađanje hormona endorfina koji je zaslužan za vaše dobro raspoloženje.

Meditirajte

Pronađite udoban položaj i mirni kutak u vašem domu. Zamislite mjesto na kojem biste u ovom trenutku voljeli biti (more, plaža) i opustite se. Zatvorite oči, dišite duboko i razmišljajte jedino o tom mjestu. Iznenadit ćete se kada primijetite koliko je učinkovito.

Razmišljajte pozitivno

Ako ste do sada svake zime patili od zimske depresije, ne mora značiti da ćete i ove. Primjenjujte razne taktike koje će vas održati pozitivnima (tjelovježba, meditacija) i nastavite s navikama koje ste prakticirali tijekom ostalih godišnjih doba (šetnja, druženje s prijateljima). Vjerojatnost da ćete i ove zime patiti od zimske depresije je znatno veća ako se toga bojite i ako ste u to uvjereni.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije