Prirodnim rješenjima pobijedite anksioznost

Prirodnim rješenjima pobijedite anksioznost

Prirodnim rješenjima pobijedite anksioznost
  • Objavljeno: Srijeda, 13.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Što je anksioznost?

To je opći pojam za emocije koje karakterizira osjećaj strepnje, napetosti, straha i zabrinutosti. Anksioznost je ponekad popraćena fizičkim promjenama kao što su znojenje, povišen krvni tlak, drhtanje, ubrzan rad srca i rastresenost. Ima dosta uobičajenih metoda kojima se smanjuje osjećaj anksioznosti. Prva metoda je, ako je moguće, ukloniti izvor stresa. Ako je anksioznost jako ozbiljna, ljudi obično pribjegavaju različitim medicinskim intervencijama, kao što su psihoterapija, bihevioralna terapija, psihološko savjetovanje i uzimanje lijekova.

Postoje neki jednostavni načini pomoću kojih ćete smanjiti anksioznost i većinu njih možete prakticirati unutar vlastitog doma.

Popijte šalicu čaja

Čaj od kamilice je popularan za smanjenje razine anksioznosti još od 1980. godine. Klinička istraživanja su pokazala da čaj od kamilice ima anksiolitičko djelovanje na živce. Zeleni čaj je jednako popularan kao i čaj od kamilice, naročito za regulaciju krvnog tlaka i rada srca.

Počnite svakodnevno vježbati

Vježbate li redovito? Budite iskreni. Znanstvenici su ustanovili da tjelovježba pospješuje proizvodnju novih neurona i gasi ih kada nisu potrebni. Kada je prisutna anksioznost, veliki broj moždanih stanica radi istovremeno, zbog čega je mozak pod povećanim pritiskom. Ti novi neuroni pomažu u oslobađanju neurotransmitera GABA, koji usporavaju aktivnost mozga i pomažu u prevenciji prekomjernog rada ostalih moždanih stanica. Kao rezultat, tjelovježba vaš um stavlja u relaksirano stanje.

Meditirajte

Temelj meditacije je pravilno disanje i mirno okruženje. Pravilno disanje će nahraniti krv kisikom, a vaše stanice će biti sretne i zdrave. Pravilno disanje je odlično za borbu protiv stresa, žudnje za hranom, nesanice i negativnih emocija, kao što je ljutnja. Kako biste disali pravilno, udišite kroz nos, a zatim polako izdišite kroz usta. Ovo može postati dio vašeg jutarnjeg rituala i to možete raditi više puta na dan.

Pijte vodu

Ako ste dehidrirani, vaše tijelo neće pravilno funkcionirati u normalnim uvjetima. Problem postaje još gori kada se suočavate s anksioznošću. Uvijek pored sebe držite bočicu vode. Bez obzira na to koliko je dan užurban, sjetite se uzeti pauzu i popiti vode. Dobro hidratizirano tijelo znači i dobro hidratiziran um. Kao rezultat ćete bolje kontrolirati anksioznost.

Pojedite nešto

Izgladnjele osobe su sklonije stresu. Glad je jedan od razloga zašto osoba ne može dobro razmišljati i zašto postaje razdražljiva i na najblažu provokaciju. Stoga, prije nego što razina šećera u krvi padne toliko nisko, pojedite nešto. Odaberite zdravu grickalicu, kao što je tamna čokolada, šalica oraha ili energetska pločica. Zdrave grickalice će dugo održavati stabilnu razinu energije, za razliku od kruha, kolača ili čipsa.

Jedite zdravo

Započnite svoj dan zdravim doručkom. Pod zdravim doručkom mislimo na kombinaciju složenih ugljikohidrata kao što su zobene pahuljice, kruh od cjelovitih žitarica i zasitni proteini kao što su jaja. Probajte svaki dan u isto vrijeme ručati i večerati. Obrok nadopunite sa što više povrća, uključite i krišku voća nakon svakog obroka. Držite se dalje od crvenog mesa i odaberite piletinu, ribu i morske plodove jer su oni bolji izbor za um i tijelo.

Napravite toplu kupku

Dugo namakanje u toploj kupki je ponekad najbolji ritual na kraju dana i nikada vas neće iznevjeriti kada je u pitanju opuštanje. Toplina opušta napetost u mišićima, a istraživanja su pokazala da toplina može promijeniti neurološki krug koji kontrolira kognitivne funkcije i raspoloženje, što će vas učiniti sretnijima i opuštenijima.

Vodite dnevnik

Probajte zapisivati misli koje vas čine anksioznima. Ljepota u pisanju je što možete izdvojiti izvor stresa i osloboditi ga se. Bilo da ste uznemireni oko loše frizure, lošeg dana u školi ili na poslu, na kraju dana oslobodite stresne misli iz svojeg uma.

Pronađite tiho mjesto

Ne morate otići daleko. U svojem domu pronađite najtiše mjesto i tamo se opustite bez mobitela, glazbe i sličnih stvari koje odvlače pažnju. Neka to bude vaše mjesto za opuštanje. Danas to može biti kuhinja, sutra spavaća soba. Ako živite u malom prostoru koji dijelite s velikim brojem ljudi, legnite na krevet, zamračite sobu, ugasite svjetla i probajte izdvojiti sve misli koje vas uznemiruju. Malo sna će vam također pomoći.

Uzmite pauzu

Jeste li se posvađali s partnerom? Imali ste loš dan na poslu? Svi se susrećemo s ovakvim problemima barem jednom tjedno, a danas je možda upravo taj dan. Prije nego što pođete doma, zaustavite se na omiljenom mjestu i napravite pauzu. Također, možete si uzeti omiljeno vino ili pivo. Alkohol, kada se konzumira umjereno, ima odlično djelovanje na mozak jer mu šalje signale da se opusti i uživa.

Uložite u masažu

Ne postoji bolji način da se opustite. Uz laganu glazbu u rukama profesionalca, otklonite sve brige. Zakažite si termin za masažu. Zaslužili ste to. Ako ne možete zakazati termin, zamolite voljenu osobu da to napravi za vas ili to uradite sami. Sami možete izmasirati sve ključne dijelove tijela.

Odite na plažu

Ako ste u prilici, odite na plažu i šećite uz obalu. Čak i ako ne možete nikoga nagovoriti da ide s vama, idite sami. Plaža može učiniti čuda za vaš um. Zvuk valova ima izuzetno umirujući učinak. Svjež zrak i lagana šetnja će također pomoći. Ako je plaža pješčana, učinak će biti još bolji. Nalazit ćete se na mjestu gdje se spajaju voda, zrak, zemlja i sunce. Probajte i uvjerit ćete se da ima ljekovit učinak.

Počnite koristiti ljekovito bilje

Istražite koje su biljke dobre za smanjenje razine stresa. Postoje različite vrste biljaka, a veliki broj njih je uistinu pristupačan.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije