Što nismo znali o kroničnom umoru?

Što nismo znali o kroničnom umoru?

Što nismo znali o kroničnom umoru?
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

U nekim trenucima života svi mi patimo od neobjašnjivog umora. To je obično umor koji traje najviše 3 mjeseca i najčešće je uzrokovan psihičkom izmorenošću, stresom, manjkom sna, dehidracijom i nepravilnom prehranom. U većini slučajeva prolazi prilagodbom životnih navika.

Problem nastaje onda kada je u pitanju kroničan umor. Umor koji traje više od 3 mjeseca, bez obzira na prilagodbu životnih navika. Tada je najčešće uzrokovan medicinskim stanjima. Kroničan umor je umor koji je prisutan bez obzira na adekvatnu količinu sna. Umor koji vas čini bezvoljnima, lijenima i letargičnima dulji vremenski period.

Žene češće pate od umora

Istraživanja konstantno pokazuju da su žene sklonije kraćim intervalima umora, ali i da imaju čak 4 puta veći rizik od nastanka kroničnog umora. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni zašto je to tako, ali vjeruju da je u pitanju osjetljivija hormonalna ravnoteža koja se može mijenjati iz tjedna u tjedan.

Psihoaktivni spojevi mogu uzrokovati umor

Spojevi kao što su alkohol, nikotin ili kofein mogu uzrokovati umor. Također vas neki lijekovi mogu učiniti umornima. Najčešće su to antihistaminici, steroidi, lijekovi protiv bolova i visokog krvnog tlaka. Kofein je poznat kao stimulans, ali prekomjerna konzumacija kofeina može imati suprotan učinak, naročito ako se s njime pretjeruje dulji vremenski period.

Umor je simptom fizičkih bolesti

Kroničan umor može biti simptom većine, ako ne i svih vrsta bolesti. Rak, anemija, multipla skleroza, prehrambeni poremećaji, autoimune bolesti, srčane bolesti, problemi s radom jetre i bubrega, razne vrste bakterijskih i virusnih infekcija mogu uzrokovati kroničan umor.

Umor je simptom psihičkih bolesti

Kroničan umor je poznat simptom mentalnih, emocionalnih i psiholoških bolesti. Može biti simptom depresije ili jedan od faktora rizika. Također je povezan s tugom, stresom, anksioznošću i zlostavljanjem.

Hipotireoza je mogući uzročnik kroničnog umora

Hipotireoza može uzrokovati kronični umor, bezvoljnost i depresiju. To je stanje zbog kojeg štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ostali simptomi mogu biti osjetljivost na hladnoću, obilnija menstrualna krvarenja, slabost i iznenadno debljanje.

Tjelovježba može ublažiti kroničan umor

Iako vam se možda ne čini tako, tjelovježba će vas izmoriti, ali će ublažiti kroničan umor. Kombinirajte aerobne vježbe i vježbe snage. Što češće budite u pokretu, a najmanje 30 minuta dnevno šećite laganim tempom.

Kroničan umor se ne liječi odmaranjem

U većini slučajeva se kroničan umor pogoršava ako dane provodite odmarajući. Ako i nakon adekvatne količine sna osjećate manjak energije, nemate razloga dan provesti odmarajući. Odmaranje će vam pomoći samo ako ste neispavani.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije