Imate li ovih 7 simptoma živčanog sloma?

Imate li ovih 7 simptoma živčanog sloma?

Imate li ovih 7 simptoma živčanog sloma?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Slom živaca možemo definirati kao stresnu situaciju u kojoj privremeno postajemo nesposobni za normalno funkcioniranje. Živčani slom se obično javlja kada životni zahtjevi postanu fizički i emocionalno neizdrživi. Pojam "živčani slom" nije medicinski pojam. Također se ne navodi kao duševna bolest. Međutim, živčani slom može biti pokazatelj mentalnih zdravstvenih problema koje je potrebno liječiti. Može nastati uslijed depresije, tjeskobe ili zbog stresa. Živčani slom je pokazatelj da ste dosegnuli vlastite granice. Važno je prepoznati simptome koji mogu dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Donosimo 7 simptoma živčanog sloma!

Nedostatak koncentracije

Stres može potaknuti snagu mozga jer oslobađa hormone koji poboljšavaju pamćenje i koncentraciju. Nažalost, kronični stres utječe na pažnju i sposobnost koncentracije na projekte i svakodnevne funkcije. U težim slučajevima, hormon stresa kortizol može pogoršati pamćenje. Važno je prepoznati razinu stresa i poduzeti korake koji ga mogu ublažiti. Vježbajte, provodite vrijeme u prirodi i meditirajte.

Saznajte možemo li biti ovisni o stresu!

Nepravilan rad srca

Živčani slom može uzrokovati nepravilan rad srca i otežano disanje. Također se možete početi znojiti, a svi ti simptomi nalikuju napadaju panike. Duboko udahnite i polako izdahnite nekoliko puta i istegnite se kako biste otvorili prsni koš. Anksioznost i stres mogu oponašati simptome srčanog udara, no nisu opasni po život.

Želučane tegobe

Bolovi u trbuhu su česti fizički znakovi tjeskobe i stresa. Ako primijetite da se bol povećala, imate zatvor, proljev ili osjećate nadutost, to bi moglo značiti da patite od sindroma iritabilnog kolona (IBS). IBS je odgovor imunološkog sustava na stres. 50% do 90% osoba koje pate od IBS-a imaju uvjete za razvoj anksioznog poremećaja ili depresije. Ako sumnjate na IBS, razgovarajte s liječnikom o opcijama liječenja.

Glavobolje i napetost

Stres može uzrokovati ogromne glavobolje a predio vrata i ramena postaje ukočen. Obratite pozornost na držanje. Jeste li pogrbljeni? Sjedite li i hodate li uspravno? Kada smo pod stresom, fizički i psihički dio tijela su napadnuti. Mišići, osobito oko glave i vrata, postaju napeti. Napetost i glavobolje mogu biti znakovi drugih zdravstvenih problema. Ako glavobolje traju tjednima, zatražite medicinsku pomoć.

Problemi sa nesanicom

Nedostatak sna je jedan od najčešćih uzroka mentalnog stresa. No, i previše spavanja može uzrokovati stres, tjeskobu i druge psihičke poremećaje. Simptomi nesanice su dugo vrijeme budnosti prije padanja u san, kratki intervali spavanja i rano buđenje. Liječnik može dijagnosticirati problem i pripisati adekvatnu terapiju.

Ovi simptomi upućuju da ste pod kroničnim stresom!

Depresija

Živčani slom može biti dio depresije. Ako ne uživate u uobičajenim stvarima u životu i osjećate se bespomoćno, možda patite od depresije. Imate li nemirne misli ili misli o samoubojstvu, svakako zatražite stručnu pomoć. Neliječena depresija može dovesti do mentalnih i fizičkih problema.

Tjeskoba

Anksioznost je uzrokovana strahom i fobijama. Onemogućava realno sagledavanje situacije. Može i poremetiti san. Liječi se lijekovima, psihoterapijom, akupunkturom ili hipnoterapijom.

Kao i kod svake značajne zdravstvene promjene, nemojte ignorirati simptome. Živčani slom može uzrokovati mnoge druge probleme. Ne uskraćujte si pomoć i podršku koja vam treba!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije