Zašto je opraštanje dobro za vaše zdravlje?

Zašto je opraštanje dobro za vaše zdravlje?

Zašto je opraštanje dobro za vaše zdravlje?
  • Objavljeno: Petak, 12.08.2016.
  • Broj pregleda: 697
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Zašto je opraštanje dobro za vaše zdravlje?

Dajte si trenutak i razmislite. Što to točno držite u sebi? Kome zamjerate i zašto ste ljuti? Vrlo često u sebi držimo ljutnju i zamjeranje. To su osjećaji koje trebate otpustiti jer vas koče i narušavaju vaš mir. To možete riješiti jednim jedinim činom – oprostom.

Prečesto se držimo nelagodnih uspomena jer nismo u stanju oprostiti. Istina, ponekad je teško oprostiti, naročito ako drugoj strani nije žao što nas je povrijedila. Kako negativne emocije utječu na vaše tijelo i zdravlje? One ga opterećuju i narušavaju njegovo funkcioniranje.

Oprost smanjuje razinu stresa

Istraživanja su pokazala da visoka razina stresa narušava zdravlje cjelokupnog organizma. Zamjeranje i ljutnja povećavaju razinu hormona stresa u tijelu, a oprost vam može pomoći.

Saznajte kako oprostiti i krenuti dalje!

Što je oprost teži i veći, to ima bolji učinak na zdravlje cjelokupnog organizma, kaže jedno od istraživanja. Drugo istraživanje je pokazalo da oprost ublažava simptome bolesti povezanih s kroničnim stresom.

Ublažava depresiju

Potisnuti i neriješeni osjećaju ljutnje i zamjeranja mogu imati jako loš utjecaj na mentalno zdravlje. Znanstvenici su ustanovili da oprost može ublažiti simptome depresije, anksioznosti i kroničnog stresa.

Oprost će ublažiti simptome depresije kod osobe koja traži oprost i osobe koja oprašta. Smanjit će vjerojatnost razmišljanja o samoubojstvu, popraviti raspoloženje, donijeti mir i smirenost.

Štiti zdravlje srca

Oprost štiti zdravlje srca na fizički i metaforičan način. Brojna istraživanja su pokazala da oprost regulira razinu krvnog tlaka, a nedavno istraživanje je pokazalo da smanjuje rizik od nastanka bolesti koronarnih arterija.

Osim što smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, također može ublažiti simptome srčanih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje boluju od bolesti koronarnih arterija također osjećaju prednosti za zdravlje. Kada su znanstvenici podijelili bolesnike u dvije skupine, skupina koja je oprostila i oslobodila se osjećaja ljutnje i zamjeranja je imala blaže simptome bolesti. Oprost poboljšava funkcioniranje srca i regulira srčani ritam.

Istražite kako i zašto oprostiti!

Oprost poboljšava međuljudske odnose

Čak i najkvalitetniji odnosi mogu ispaštati radi nekvalitetne komunikacije. Osjećaji ljutnje i zamjeranja mogu udaljiti partnere i otežati napredak veze. Nakupljeni negativni osjećaji nakon nekog vremena postaju preveliko opterećenje i počinju predstavljati veliki problem.

Naučite oprostiti i prakticirajte ovakvo ponašanje svaki put kada vas partner povrijedi. Zapamtite da oprost najviše prednosti donosi vama, a ne vašem partneru. Oprost je ključan za otpuštanje negativnih emocija i daljnji napredak.

Oprost pomaže u ostvarenju vlastitog potencijala

Ako i dalje žalite za nekim odlukama i pogrešnim koracima, vrijeme je da prestanete. Oprostiti sebi je jednako važno kao i oprostiti drugome. Vrlo često ne možemo krenuti dalje zato što nismo u stanju oprostiti sebi radi pogrešnih odluka i postupaka. Ovo može postati veliki teret koji će kočiti vaš daljnji napredak i razvijanje.

Oprostiti sebi znači dati si priliku za ostvarenje punog potencijala. Oprost će zacijeliti um i tijelo. Nikada nećete moći svijetu pokazati svoj puni potencijal i talente ako ćete u sebi držati negativne emocije.

Najnovije

Najčitanije