Najgora stvar koju možete napraviti kad ste iznenada ostavljeni!

Najgora stvar koju možete napraviti kad ste iznenada ostavljeni!

Najgora stvar koju možete napraviti kad ste iznenada ostavljeni!
  • Objavljeno: Utorak, 16.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Jedina stvar koja je gora od toga da vas netko s kim ste u vezi ostavi je da vas ostavi iznenada i bez vama poznatog razloga. Nagon da saznate razlog ostavljanja može vas navesti da se igrate detektiva, ali to je prema terapeutici za veze Elizabeth Earnshaw nešto što ne smijete učiniti.

Proces prebolijevanja bivšeg koji vas je iznenada ostavilo sličan je kao i žalovanje za bliskom osobom koja je preminula. „Prirodno je da nam vrijeme u kojem izgubimo nekoga ili nešto što nam je važno bude kaotično“, kaže Earnshaw.

Traženje odgovora pokušaj je da se prizemlji i osjeti kontrola. No, koliko god da imate potrebu pitati „zašto?“, istina o gubitku je da obično ne možete dobiti sve odgovore, kaže Earnshaw. U slučaju iznenadnog prekida veze, ostat će vam samo one informacije koje ste dobili u posljednjem razgovoru s bivšim. Možda samo žele neko vrijeme provesti sami, možda više nema romantične iskre ili se bave stvarima koje žele riješiti sami. S obzirom na navedeno, vjerojatno ćete imati neodgovorenih pitanja koja vas, što više razmišljate o njima, ostavljaju zbunjenima.

Trošenje puno vremena na traženje odgovora može dovesti do beskorisnih teorija, kaže Earnshaw. Možda počnete razmišljati: „Jesu li narcisoidni?“, „Imaju li izbjegavajući stil privrženosti?“ ili „Je li to zato što su imali aferu?“, kaže ona te navodi kako to može stvoriti petlju povratnih informacija kod koje se nikada nećete osjećati dovoljno sigurno u bilo koju teoriju kojom želite zatvoriti odgovore koji nedostaju.

Znakovi da ste nakon odbacivanja zapeli u igri detektiva

Traženje odgovora nakon iznenadnog prekida može se pretvoriti u zamku, a kada se nađete u njoj možda je nećete biti svjesni. Svjesnost o gubitku partnera i proces tugovanja mogu pomoći da budete korak ispred pitanja o tome zašto vam se to događa.

Prema Earnshaw, postoji i nekoliko znakova upozorenja da ste krenuli "krivim" putem:

  • Ulovite se u situaciji da provodite vrijeme razmišljajući o tome zašto je osoba učinila to što je, umjesto da se brinete o sebi i krenete naprijed. Ova bezuspješna potraga i vraćanje unazad mogu voditi do objašnjenja koja se neće činiti dovoljnima.
  • Često tražite informacije o bivšem, pregledavate njegove profile na društvenim mrežama, njegove prijatelje ili obitelj. Sve to vas možete emocionalno zadržavati u vezi koje više nema.
  • Vaši najmiliji vam spominju da previše vremena provodite analizirajući bivšeg. Trebate poslušati što govore jer oni, kao netko tko na vaš prekid gleda sa strane, nisu subjektivni.

Što možete učiniti umjesto da tražite odgovore nakon iznenadnog prekida

Poriv za glumljenje detektiva nakon što ste ostavljeni izvire iz želje da stvari imaju smisao, kaže Earnshaw. Umjesto da budete detektiv, smislite način na koji ćete izaći na kraj sa svojim osjećajima. Stavljanje pitanja na papir može vam pomoći da se osjećate manje kaotično, kaže Earnshaw.

Napišite popis odgovorenih i neodgovorenih pitanja o vašoj vezi. Na primjer, ako vam je bivši rekao da ne želi izlaziti s vama, na pitanje: „Želi li i dalje biti sa mnom?“ odgovorite s „ne“. Također, svako pitanje koje zahtijeva da pretpostavite odgovor bit će kategorizirano kao neodgovoreno.

Ova vježba je korisna jer predlaže da svaki dan odvojite određeno vrijeme za tugu, ima jasan početak pisanja i odgovaranja. Osim popisa pitanja, to može biti i pisanje dnevnika, slušanje glazbe, gledanje fotografija zajednički provedenog vremena i slično. Nakon toga, planirajte aktivnosti koje će vas umiriti, a Earnshaw savjetuje da to budu šetnja, kuhanje ili gledanje omiljene TV emisije.

Ako niti nakon toga ne uspijete smiriti misli, Earnshaw predlaže korištenje tehnike mijenjanja fokusa koja se naziva 4 R (relabel - preoblikovanje, reattribute – protumačite na drugačiji način, refocus – preusmjerite se , and revalue – ponovno procjenjivanje), a koju je razvio psihijatar Jeffrey Schwartz.

U praksi možete početi s preoblikovanjem želje da potražite informacije o bivšem. Na primjer, priznajte da guglate bivšeg, zatim taj poriv pripišite tuzi koju osjećate zbog gubitka partnera: „Logično je imati ovaj poriv jer trenutno tugujem.“ Nakon toga preusmjerite pažnju na nešto drugo, bilo da se radi o fizičkoj aktivnosti ili nekom kreativnom zadatku. Kao posljednji korak, shvatit ćete kako je rad na prethodnim pitanjima s vremenom učinio da, kada se vraćate na pitanje „zašto?“, imate psihološku udaljenost koja je potrebna za napredak.

Vezani članci:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije