Zrela ljubav ili ovisnost?

Zrela ljubav ili ovisnost?

Zrela ljubav ili ovisnost?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Je li to zrela ljubav ili ovisnost?

Nakon što je prva zanesenost prošla kako možete znati o kakvoj ljubavi se radi? Je li to zrela ljubav ili ovisnost? Postavite sebi nekoliko pitanja. Možda će vam ona pomoći da dođete do odgovora.

1.    Je li svatko od vas zrela osoba uvjerena u vlastite vrijednosti i sposobnosti? Jeste li neovisni? Osjeća li se svatko od vas dobro i kad je sam?

2.    Je li vas vaš odnos razvio kao osobe? Jeste li na neki način postali bolji, snažniji i zanimljiviji kao pojedinci? Je li i sam vaš odnos dobio na vrijednosti zbog ovih poboljšanja?

3.    Da li svatko od vas njeguje i neke svoje zasebne interese? Imate li i druge značajne odnose, neovisne o ljubavniku/ljubavnici?

4.    Je li vaš odnos integralni dio vašeg cijelog života, a ne samo neki sporedni interes?

5.    Jeste li oboje u stanju cijeniti partnerov razvoj i interese bez posesivnosti ili ljubomore? Postajete li ljubomorni ako netko od vas postigne uspjeh ili razvije nove interese?

6.    Da li ste istovremeno i dobri i bliski prijatelji?

Ako ste još u tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama pokušajte sa sljedećim upitnikom.

1.    Tretirate li partnera kao osobu ili kao stvar? Ako izlazite s njim/njom samo zato što dobro izgleda i jer je pravi "trofej" na kojem će vam ostali zavidjeti ili zato što nemate s kim izaći u kino - to nije ljubav.

2.    Biste li odabrali provesti veče s njim/njom ako ne bi bilo ljubljenja, dodirivanja ili seksa? Ako ne biste - ni to nije ljubav.

3.    Osjećate li se isto tako dobro kada ste sami kao i u društvu prijatelja? Ako vam je stalno potrebno društvo prijatelja da biste se osjećali dobro - to nije ljubav.

4.    Slažete li se? Ako se stalno svađate pa opet mirite, ako ste često povrijeđeni i ljubomorni, ako izazivate i kritizirate jedno drugo - možda to ipak nije ljubav.

5.    Jeste li još zainteresirani za izlaske s drugim osobama suprotnog spola? Ako jeste - očito niste zaljubljeni.

6.    Možete li biti potpuno iskreni i otvoreni? Ako je netko od vas, ili oboje, sebičan, neiskren, osjeća se zarobljen ili nije u stanju izraziti svoje osjećaje - budite oprezni.

7.    Jeste li realni? Morali biste bi spremni priznati sami sebi moguće buduće probleme. Ako drugi (osim vaših roditelja) govore kako su iznenađeni da ste još zajedno, kako ste vrlo različiti, kako sumnjaju u vaš izbor - bolje ozbiljno razmislite o vašem odnosu.

8.    Jeste li oboje više skloni uzimati nego davati? Ako je tako, bez obzira koliko vam je trenutno dobro, to vjerojatno neće potrajati.

9.    Razmišljate li o partneru kao osobi koja je dio vašeg cjelokupnog života? Ako je tako, a ti snovi vam se čine dobri - to je znak ljubavi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije