Ovako ćete ublažiti opekline od sunca brzo i bezbolno

Ovako ćete ublažiti opekline od sunca brzo i bezbolno

Ovako ćete ublažiti opekline od sunca brzo i bezbolno
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako pazite na zaštitu svoje kože, mažete se kremom za sunčanje i izbjegavate sunce između 10 i 17 sati, dovoljan je mali znak nepažnje da zaboravite obnoviti zaštitu pa umjesto preplanulog tena zadobijete opekline.

Opekline od sunca mogu nastati na svakom izloženom dijelu tijela, što uključuje kapke, tjeme i usne. Jedan od problema kod nastanka opeklina jest što one ne postaju vidljive odmah, već je potrebno nekoliko sati kako bi se razvile stoga ih mnogi primijete kada je već kasno. Također, može proći i do nekoliko dana od nezaštićenog izlaganja suncu dok se ne pojave prvi simptomi opeklina.

Bolna, upaljena i crvena koža, često praćenja svrbežom, peckanjem i plikovima s vremenom će se početi guliti. Guljenje kože nije estetski nimalo privlačno, a nakon guljenja mlada koža može biti druge boje u odnosu na ostatak tijela.

Iako opekline uglavnom zacijele unutar nekoliko dana, imajte na umu da svako zadobivanje opeklina povećava rizik od nastanka raka kože.

U nastavku saznajte što trebate napraviti kako biste ublažiti opekline od sunca i ubrzali proces zacjeljivanja kože.

Sklonite se sa sunca

Nakon što primijetite da vas koža počinje peckati, topla je na dodir i postaje crvenkasta znači da je započeo proces stvaranja opekline. Tada se odmah sklonite sa sunca i pokrijte opeklinu. Dok opekline ne zacijele izbjegavajte boravak na direktnom suncu te nosite široku prozračnu odjeću kako bi koža bila zaštićena i mogla disati.

Nadoknadite izgubljenu tekućinu

Opekline izvlače tekućinu iz tijela, odnosno privlače ju na površinu kože, stoga postoji mogućnost da se pojavi dehidracija. Izgubljenu tekućinu je najbolje nadoknaditi dovoljnom konzumacijom vode, a možete piti i hladnije čajeve bez šećera te sportske napitke kojima ćete nadomjestiti izgubljene elektrolite.

Hidratizirajte kožu

Kada zadobijete opekline tuširajte se u mlakoj vodi, a pritom nemojte koristiti sapune i kozmetiku s agresivnim sastojcima poput ulja, emulgatora i parfema koji će dodatno iritirati oštećenu kožu.

Koristite losion nakon sunčanja

Kožu s opeklinama najlakše ćete umiriti korištenjem blagog losiona koji će regenerirati i njegovati kožu izloženu suncu. Na put sa sobom obavezno ponesite Ladival Akut Fluid za regeneraciju i njegu kože, prozirni nemasni fluid koji će ublažiti crvenilo, ukloniti osjećaj napetosti, ugodno ohladiti kožu i vratiti joj izgubljenu vlagu.

Ladival Akut Fluid sadrži fotoliazu, aktivni enzim dobiven iz plavih algi koji pomaže regeneraciji stanica kože čime smanjuje oštećenje izazvano UV-B zračenjem.

Kada se izlažete suncu, dobro se i pravilno zaštitite kremom za sunčanje kako ne biste dobili opekline. Ako one ipak nastanu, ublažite ih Ladival Akut fluidom i nastavite neometano uživati u godišnjem odmoru.

LAD-AD-012-16062020

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije