Ovo će vam pomoći ako imate alergiju na sunce

Ovo će vam pomoći ako imate alergiju na sunce

Ovo će vam pomoći ako imate alergiju na sunce
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bilo kakav izlazak na sunce za ljude koji pate od alergije predstavlja noćnu moru. Crveni mjehurići i osip na raznim dijelovima tijela praćeni intenzivnim svrbežom vrlo lako mogu uništiti godišnji odmor.

Alergija na sunce posljednjih je godina iznimno česta pojava, a predstavlja reakciju koju aktiviraju UV-A sunčeve zrake. Za razliku od alergija kod kojih organizam reagira na alergen iz okoliša, kod alergije na sunce tijelo reagira na prirodne promjene koje se događaju u koži nakon izlaganja suncu.

Reakcija na koži pojavljuje se pretežito početkom ljeta ili dolaskom na more kada je koža izložena sunčevim zrakama više no u ostatku godine. Već nekoliko sati nakon boravka na suncu dolazi do pojave osipa koji jako svrbi, a u nekim slučajevima i do bolnih plikova.

Alergiju na sunce najčešće dobivaju odrasli i to mlade žene sa svijetlom kožom, no može se javiti kod svih ostalih, pa čak i djece. Uzrok nastanka alergije na sunce još nije u potpunosti poznat, a pretpostavlja se da čak i neki sastojci u kozmetici, poput emulgatora, parfema i konzervansa mogu pomoći u nastanku alergije uslijed izlaganja suncu. Zato bi kozmetiku s takvim sastojcima ljeti trebale izbjegavati osobe sklone alergiji na sunce.

Kako prepoznati alergiju na sunce?

Kod alergijske reakcije uzrokovane suncem najčešće se javlja osip i to na dekolteu, ramenima i rukama, odnosno izloženim dijelovima tijela. Ipak, kod jako osjetljivih osoba osip se može čak i javiti na područjima koja su prekrivena tankom odjećom.

Jačina alergije može varirati ovisno o stupnju osjetljivosti. Osip će kod nekih ljudi izgledati poput mjehurića, dok se kod drugih mogu pojaviti crvene ljuskice na koži. Srećom, osip nastao zbog alergije na sunce ne ostavlja ožiljke na koži.

Kako spriječiti alergiju na sunce?

Postoji nekoliko trikova koje možete učiniti kako biste prevenirali ili umanjili alergiju na sunce:

1. Smanjite vrijeme izlaganja direktnom suncu i u potpunosti ga izbjegavajte između 10 i 17 sati kada je najjače.

2. Svoju kožu dolaskom toplijih dana postepeno izlažite suncu kako biste ju priviknuli.

3. Ljeti koristite kozmetiku bez parfema, boja i konzervansa kako kožu ne biste dodatno nadražili.

4. Prilikom izlaganja jakom suncu nosite prozračnu odjeću koja će pokriti i djelomično zaštititi osjetljive dijelove na koži.

5. Koristite suncobran kako vaša koža ne bi tijekom jakog sunca bila direktno izložena njegovom zračenju.

6. Koristite zaštitu za sunčanje koja štiti od UV-A, UV-B i IR-A sunčevih zraka, a namijenjena je koži sklonoj alergijama.

Zaštita kože sklone alergiji na sunce

Ladival Allergy Gel za sunčanje i Ladival Allergy Sprej za zaštitu od sunca lagane su i nemasne teksture, a zahvaljujući posebnoj formulaciji prikladni su za kožu sklonu alergiji na sunce i aknama te za masnu kožu. Visoki faktor i širok spektar djelovanja štite kožu od oštećenja uzrokovanih UV-A, UV-B i IR-A zrakama te sprječavaju prijevremeno starenje kože izazvano suncem.

Ovog ljeta bez obzira na alergiju možete uživati na suncu. Pobrinite se da sredstvo za sunčanje nanesete na kožu u dovoljnoj količini i redovito obnavljate zaštitu dok god boravite na otvorenom.

LAD-AD-011-16062020

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije