Važnost kardio treninga

Važnost kardio treninga

Važnost kardio treninga
  • Objavljeno: Subota, 30.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Redovita vježba je važan dio učinkovitog programa mršavljenja. Ona pomaže u kontroli tjelesne težine sagorijevajući višak kalorija koje bi inače bile pohranjene kao mast. Fizička aktivnost također pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i poboljšava sveukupni zdravlje. Istraživanja dosljedno pokazuju da je redovito vježbanje, u kombinaciji sa zdravom prehranom, najučinkovitiji i najzdraviji način za postizanje i održavanje tjelesne težine.

Da za početak razjasnimo što je kardio trening. To je bilo koja vježba koja podiže puls srca između 60 do 85 posto maksimalnog broja otkucaja. Kada ste u tom rasponu otkucaja srca, radi se o "kardiovaskularnom" ili "aerobnom" treningu. Kardio trening ima brojne zdravstvene koristi. Osim sagorijevanja kalorija i gubljenja masnog tkiva, jača srce i pluća.

Trening se može sastojati se od rada na biciklu, traci i orbitreku. Bicikl je odlična kardio vježba, ovisno o otpornosti i brzini može sagorjeti 250 do 500 kalorija u 30 minuta. Trčanje na traci može izgorjeti 300 kalorija u 30 minuta. Brzo hodanje je manje naporan oblik kardio vježbe. Može sagorjeti do 180 kalorija u 30 minuta. Orbitrek daje tonus mišićima i sagorijeva kalorije.

Koje su prednosti kardio treninga?

Daje energiju

Možete očekivati više energije i veću izdržljivost nakon nekog vremena redovitog kardio treninga. Iz istog razloga moći ćete duže izvoditi kardio vježbe kako treninzi odmiču.

Sprječava bolesti

Mogle bi se spriječiti bolesti srca s redovitim kardio treningom. Također je koristan u prevenciji raznih drugih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, pa čak i visokog kolesterola. Kardio trening jača srce i pluća.

Pomaže održati željenu težinu

Sa kardio treningom u mogućnosti ste izgorjeti više kalorija. To će pomoći ako želite izgubiti težinu. Oni koji su već postigli idealnu tjelesnu težinu, kardio trening će olakšati održavanje željene težine.

Omogućuje gubitak tjelesne masti 

Kardio trening će pomoći da se oslobodite viška tjelesne masti jer aktivnosti uključuju pokrete velikih mišićnih skupina.

Ubrzava metabolizam

Kardio trening također pomaže ubrzati metabolizam. Pomaže razviti mišiće srca, sagorjeti kalorije i masti. To ubrzava metabolizam tijela, što pomaže izgorjeti dodatne kalorije. Dakle, sagorijevat ćete više kalorija kada se metabolizam ubrza.

Preporuke za kardio trening

Šećite ili vozite bicikl po susjedstvu. Postavite cilj i slijedite ga. U isto vrijeme, promijenite svoje prehrambene navike i jedite zdravu hranu.

Za početak, najbolje je napraviti 30 do 45 minuta vježbe, 3 do 5 dana u tjednu. Ako želite izgubiti kilograme, morate trenirati 5 dana u tjednu.

Ako idete na jogging ili trčanje, povećajte brzinu svakih 5 minuta na barem minutu ili dvije.

Najbolje je pojesti nešto 30 minuta prije kardio vježbi. Nemojte započeti trening na prazan želudac. Prije svakog treninga dobroj je imati zajutrak koji ćete pojesti pola sata prije vježbanja. U isto vrijeme, izbjegavajte velike obroke prije vježbanja.

Kada god vježbate, pokušajte vježbati na otvorenom. Na ovaj način možete lako komunicirati s prirodom i udahnuti svježi zrak.

Budite dosljedni jer je to jedini način da kardio trening ima koristi za tijelo i zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije