Zašto je preskakanje užeta najbolja vježba?

Zašto je preskakanje užeta najbolja vježba?

Zašto je preskakanje užeta najbolja vježba?
  • Objavljeno: Srijeda, 13.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ne morate provesti sate i sate vježbajući kako biste potrošili masno tkivo i postigli željenu tjelesnu težinu. Isto tako ne trebate raditi niz različitih vježbi da biste aktivirali sve mišiće tijela. Preskakanje užeta je jedina vježba koja će vam trebati.

Ako nikada niste preskakali uže, onda ne znate što zapravo propuštate. Osim što će ova vježba dati zadivljujuće rezultate, osjećat ćete se bolje, bit ćete sretniji i imat ćete više energije. Ispočetka ćete vjerojatno imati problema s postizanjem odgovarajućeg ritma, ali jednom kada se naviknete, ovo će vam sigurno postati omiljena vježba.

Iako se preskakanje užeta klasificira kao kardiovaskularna tjelovježba, ona pruža neke prednosti koje većina kardiovaskularnih vježbi (trčanje ili hodanje) ne pruža. Donosimo vam najznačajnije prednosti preskakanja užeta za koje morate znati.

Sagorijeva puno kalorija

Preskakanje užeta je vježba za cijelo tijelo. To znači da tijelo treba potrošiti jako puno energije kako bi bilo u stanju izvesti ovu tjelovježbu. Preskakanje užeta troši više kalorija od trčanja. Ako visokim intenzitetom preskačete uže 15 minuta, potrošit ćete oko 25 kalorija.

Vježbe za cijelo tijelo su puno učinkovitije za mršavljenje od vježbi koje ciljaju samo pojedine dijelove tijela, a preskakanje užeta je odlično za aktiviranje mišića trbuha.

Isprobajte brzi trening za mršavljenje i ravan trbuh!

Jača kosti

Istraživanja su pokazala da je skakanje najbolje za jačanje kostiju i prevenciju bolesti koštanog sustava. Ako bolujete od bolesti koštanog sustava, imate ozlijeđene zglobove ili frakture kostiju, prije početka preskakanja užeta se posavjetujte s liječnikom.

Preskakanje užeta će vam ispočetka biti nelagodno, naročito ako vodite sjedilački tip života. Počnite polako i neka treninzi budu kratki.

Poboljšava koordinaciju i stabilnost tijela

Atletičari vrlo često preskaču uže jer ova vježba poboljšava koordinaciju, brzinu, agilnost, fizičku kondiciju i ritam tijela. Ove tjelesne sposobnosti su dobre za sve osobe, ne samo za atletičare, a vrlo brzo ćete primijetiti pozitivne promjene.

Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava

Za razliku od vježbi snage, preskakanje užeta će poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Dovoljno je svaki dan preskakati uže oko 15 do 20 minuta da biste poboljšali zdravlje srca i respiratornog sustava.

Povećava postotak mišićnog tkiva

Većina kardiovaskularnih vježbi uzrokuje gubitak mišićnog tkiva, naročito ako se s njima pretjeruje. No, preskakanje užeta može povećati postotak mišićnog tkiva jer cijelo vrijeme koristite vlastitu tjelesnu težinu kao otpor. Preskakanje užeta je naročito dobro za jačanje mišića nogu.

Saznajte kako spriječiti gubitak mišićnog tkiva!

Popravlja raspoloženje

Preskakanje užeta je zabavno i može popraviti raspoloženje. Za razliku od nekih drugih kardiovaskularnih vježbi, preskakanje užeta vam neće tako brzo dosaditi. Čak i kada vam dosadi, možete promijeniti način preskakanja i razvijati neke nove vještine. Na taj način ćete uvijek vježbati na malo drugačiji način i treninzi će ostati zanimljivi i zabavni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije