Otkrijte kako ublažiti ožiljke koji vam stvaraju nelagodu

Otkrijte kako ublažiti ožiljke koji vam stvaraju nelagodu

Otkrijte kako ublažiti ožiljke koji vam stvaraju nelagodu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.06.2020.
  • Broj pregleda: 1.030
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Koža je najveći organ u ljudskom tijelu i njena težina, koja varira od osobe do osobe, može težiti do 11 kilograma. Uloga kože je da zaštiti unutarnje organe ljudskog tijela pa se na njoj jasno može vidjeti što je proživjela.

Kako nastaje ožiljak

Svaka opeklina, ozljeda, operacija ili neka druga trauma može uzrokovati ožiljak. Budući da je koža nježna, poput svile, svaki ožiljak se primijeti baš kao šav na odjeći. Ožiljci su prirodan dio procesa regeneracije kože nakon ozljede, a njihov izgled i liječenje ovise o više faktora. Dubina, veličina i mjesto ozljede utječu na to kakav će ožiljak nastati, a za izgled ožiljka važne su i godine, spol, geni i pripadnost etničkoj skupini.

Vrste ožiljaka

Keloidni ožiljak

Keloidni ožiljak ili keloid je iznad razine kože. Ne smanjuje se, bolan je, može svrbiti te se širi izvan mjesta ozljede. Ne blijedi s vremenom te je češći kod osoba tamnije puti.

Hipertrofični ožiljak

Poput keloida, i ovi su ožiljci obično podignuti i crveni, a javljaju se samo na mjestu ozljede. Mogu izazvati svrbež i bol, ali to nestaje kad koža potpuno zacijeli. Hipertrofični ožiljci s vremenom postaju manje povišeni i uočljivi, ali taj postupak može trajati godinama. Osim toga, postoje ožiljci pod nazivom kontrakture, to su hipertrofični ožiljci koji se često javljaju kao posljedica opeklina, a mogu uzrokovati da se koža na mjestu ožiljka stisne, odnosno zategne. Kontrakture mogu utjecati na mišiće i živce ispod kože pa mogu smanjiti opseg kretanja zahvaćenog dijela tijela.

Atrofični ožiljak

Atrofični ožiljci pojavljuju se kao udubljenja na koži, okruglog ili valovitog oblika. Najčešće se radi o manjim ožiljcima koji nastaju zbog oštećenja kolagena i obično se javljaju kao posljedica vodenih kozica ili akni.

Prekrivanje ožiljka tijekom ljeta

Ako je riječ o manjem ožiljku koji se može prekriti odjećom, onda on uglavnom ne stvara problem. No, ovisno o tipu kože i vrsti ožiljka, neki ožiljci se vide jače i stvaraju neugodu osobama koje ih imaju. Ako se ožiljak nalazi na nezgodnom mjestu ili se radi o većem ožiljku, ljudi ga žele ukloniti, skriti ili barem ublažiti.

Prekrivanje ožiljaka posebno je aktualno prije ljeta. Mnogi se srame svog tijela zbog ožiljaka koji su oku neprivlačni i potiču ljude da postavljaju pitanja o njima. Ta pitanja su ponekad bolna i vraćaju neugodne uspomene, što može utjecati na mentalno stanje osobe pa mnogi žele izbjeći pitanja na svaki mogući način. Osim toga, nakon boravka na suncu neki ožiljci se zacrvene i dodatno ističu pa se kod takvih osoba javlja osjećaj srama.

Prevencija i liječenje ožiljaka

Nakon kirurških zahvata, rana, trauma ili opeklina na koži ostaju ožiljci, koji osim što nisu privlačni izgledom, mogu uzrokovati neugodan svrbež i osjećaj zatezanja kože.

Nourisil™ MD je ultra lagani, prozirni, silikonski gel, razvijen za prevenciju i liječenje novih i starih keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka. Sadrži jedinstvenu kombinaciju pet silikona i vitamina E za održavanje uravnotežene hidratacije kože te poboljšava izgled ožiljaka. Nourisil™ MD pomaže kod izravnavanja, zaglađivanja i omekšavanja ožiljaka te smanjuje svrbež, bol i crvenilo kože uzrokovano ožiljcima. Pogodan je za korištenje kod svih tipova kože, uključujući osjetljivu i dječju kožu.

Za više informacija o Nourisil™ MD gelu posjetite www.kosarica.hr.

Najnovije

Najčitanije