Astma - kako je liječiti?

Astma - kako je liječiti?

Astma - kako je liječiti?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ukoliko vi, vaša voljena osoba ili osoba iz vaše neposredne okoline imate astmu, od izuzetnog je značaja da budete upoznati sa metodama liječenja. Razumjevanje astme će vam omogućiti i olakšati suradnju sa liječnikom, pa ćete se svakodnevno lakše nositi sa simptomima i snaći ako dođe do napada.

Vrlo važnu ulogu u svemu imaju, naravno, i lijekovi koji se koriste u borbi protiv ove bolesti.

Steroidi i lijekovi protiv upala

Lijekovi protiv upala, a posebno steroidi koji se unose udisanjem, predstavljaju najvažnija sredstva za liječenje većine ljudi koji boluju od astme. Oni sprječavaju asmatične napade tako što umanjuju otoke i stvaranje sluzi u dišnim kanalima. Uslijed njihovog djelovanja, dišni kanali postaju manje osjetljivi, a samim tim i otporniji na utjecaje iz vanjske sredine koji potiču astmu.

Bronhidilatori

Inhalatori na bazi bronhidilatora ublažavaju simptome astme tako što opuštaju mišiće koji se nalaze oko dišnih kanala koji ih inače stežu i pritiskaju kada dođe do napada astme. Bronhidilator-inhalatori sa kratkotrajnim efektom koriste se kada je neophodno brzo oslobađanje od simptoma astme, kao što su kašalj, bol i stezanje u predjelu prsa i gubljenje daha, i to tako što šire bronhijalne kanale. Ukoliko vam je inhalator neophodan više od dva puta tjedno, na ovaj način je nemoguća odgovarajuća kontrola astme. I tada treba konzultirati liječnika, radi prelaska na malo jače lijekove.

S druge strane, bronhijlani inhalatori sa dugotrajnim učinkom često se kombiniraju sa steroidima koji se udišu, u slučajevima kada se kod osobe javljaju simptomi astme više od jednom tjedno, i to kada liječenje samo steroidima koji se unose disanjem nije dovoljno efikasno.

Astma-inhalatori

Predstavljaju najčešće upotrebljavane i najefektnije posrednike kojima se lijekovi za liječenje astme unose pravo u pluća. Postoje i kombinirani inhalatori ove vrste koji u sebi sadrže dva različita lijeka - steroid koji se udiše i bornhidilator sa dugotrajnim učinkom. Upravo su ovi kombinirani inhalatori najčešće u upotrebi, ne samo zbog svoje praktičnosti već i zbog toga što održavaju efekat najmanje 12 sati od trenutka uzimanja.

Astma i dišni aparati

Ukoliko imate poteškoća sa upotrebom malih inhalatora, postoji mogućnost da vam liječnik preporuči i prepiše upotrebu "astma dišnog aparata". Jedna od verzija ovog aparata, sa maskom, obično se koristi kada su u pitanju novorođenčad, manja djeca, starije osobe ili svatko tko ima poteškoća pri upotrebi regularnih inhalatora. Ovaj aparat ljekovitu tečnost pretvara u svojevrsnu maglu, čime se lijekovi mnogo lakše udišu i dospjevaju lakše i brže do pluća. U usporedbi sa konvencionalnim inhalatorima, ovaj čitav proces traje svega nekoliko minuta duže.

Prednizon za zaustavljanje napada astme

Ukoliko u nekom trenutku doživite ozbiljan napad astme, vrlo je vjerojatno da će vam liječnik, radi prevencije budućih napada, prepisati prednizon pilule (na 5-14 dana). Ovaj lijek je trenutno najjači lijek u borbi protiv astme. Ali ono što je također jako bitno znati jest da izaziva određene nuspojave. Ukoliko se uzima manje od dva tjedna, ove nuspojave će biti samo privremene. Međutim, ukoliko se uzima više mjeseci, nuspojave mogu biti jako ozbiljne, a što je još opasnije, i trajne. Nakon što su simptomi nastali uslijed napada astme uspješno izliječeni, liječnik će raditi na tome da umanji vašu potrebu za ovim lijekom. Najbolja metoda za to predstavlja svakodnevno uzimanje kortikosteroida.

Iako je astma, nažalost, danas postala uobičajena bolest, ona također predstavlja i jako ozbiljan dišni poremećaj koji zahtjeva odgovarajuću medicinski dijagnozu i usmjereno liječenje. Zato je od velikog značaja konzultiranje s liječnikom, kako bi se otkrilo koje vam to metode i lijekovi najviše odgovaraju. Samim tim ćete i sebi, kao i osobama u neposrednoj blizini, olakšati svakodnevnicu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije