Ovih 5 navika trebate prakticirati i nakon što završi pandemija koronavirusa

Ovih 5 navika trebate prakticirati i nakon što završi pandemija koronavirusa

Ovih 5 navika trebate prakticirati i nakon što završi pandemija koronavirusa
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Tijekom pandemije koronavirusa i karantene koja nas je zahvatila, promijenili smo određene životne navike poput rukovanja i stajanja blizu drugim ljudima, ozbiljno smo shvatili mjere i ponašali se u skladu s njima.

Međutim, stručnjaci savjetuju da bismo neke od navika koje smo tijekom epidemije usvojili trebali prakticirati uvijek, pogotovo tijekom sezone drugih respiratornih bolesti poput prehlade i gripe.

Nosite masku kada ste bolesni

Nošenje maske je odličan način za prevenciju širenja zaraze s bolesnih osoba na zdrave. Idući put kada se zarazite gripom ili nekom drugom respiratornom infekcijom, obavezno nosite masku. Bez obzira na to što tijekom gripe boravite u kući, nosite ju tijekom kontakta s drugim ukućanima kako biste ih zaštitili, ali i tijekom odlaska kod liječnika.

Redovito i temeljito perite ruke

Iako je pranje ruku navika koju smo usvojili još u djetinjstvu, mnogi odrasli ruke ne peru redovito i temeljito. Ruke nije dovoljno prati samo nakon odlaska u toalet, već uvijek nakon dolaska izvana, prije pripreme hrane, nakon jela, ali i nakon diranja životinja. Isto tako, temeljito i redovito pranje ruku ne treba prakticirati samo tijekom epidemije koronavirusa ili drugih bolesti kao što je gripa, već tijekom cijele godine.

Ostanite kod kuće kada ste bolesni

Ovo je još jedan savjet kojeg se mnogi i dalje ne pridržavaju. Iako brojne bolesti kod nekih osoba prođu bez jačih simptoma, to ne znači da u slučaju zaraze drugih osoba, one neće razviti jače simptome.

Zarazne bolesti je potrebno preležati kod kuće, bez obzira na jačinu simptoma, stoga idući put kada dobijete virozu nemojte ići na posao, a izlaske svedite na minimum kako biste što brže ozdravili i zaštitili druge ljude.

Pazite kako kišete i kašljete

Bez obzira na razlog zbog kojeg kišete ili kašljete, uvijek to činite pravilno jer najgore što možete učiniti jest kihati i kašljati u svoj dlan. Najsigurnije je da usta i nos tijekom kihanja i kašljanja pokrijete maramicom ili pak unutarnjom stranom lakta.

Također, nakon kihanja, kašljanja i puhanja nosa iskorištenu maramicu odmah bacite u koš za otpad, a ruke operite sapunom i vodom ili posegnite za antiseptikom.

Izbjegavajte diranje lica i kose

Mnogi predmeti koje redovito dodirujemo, poput raznih površina, kvake, ključeva i mobilnog telefona su leglo bakterija, a mogu biti opasni pogotovo tijekom epidemija respiratornih bolesti. Diranjem takvih predmeta i površina vrlo je jednostavno prenijeti mikrobe na lice i kosu. Važno je suzdržavati se od diranja lica i kose nečistim rukama, koliko god se to činilo teško.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije