Gledanje u ekran je puno opasnije nego što smo mislili!

Gledanje u ekran je puno opasnije nego što smo mislili!

Gledanje u ekran je puno opasnije nego što smo mislili!
  • Objavljeno: Subota, 14.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Ako gledate televiziju dulje od 2 sata dnevno ili isto toliko gledate u ekran pametnog telefona ili tableta, postoji mogućnost da ste ovisni, što itekako utječe na vaše zdravlje.

Istraživanja pokazuju da je gledanje u ekran puno opasnije nego što smo mislili.

Gledanjem u ekran smanjujemo udio fizičke aktivnosti u danu, u prosjeku jedemo više i biramo kaloričnije namirnice.

U nastavku otkrijte kako se oduprijeti nezdravim navikama uzrokovanim gledanjem televizije, ekrana pametnog telefona ili tableta:

Izbacite nezdrave grickalice!

Ovaj savjet je s razlogom pozicioniran na prvo mjesto. Naime, svi volimo grickati čips, kokice ili slasne čokoladice dok gledamo omiljeni film ili seriju. Istraživanja pokazuju da tijekom gledanja televizije ne obraćamo pažnju na ono što jedemo, a još manje na količinu koju unosimo.

Ako ne možete zamisliti gledanje televizije bez grickalica, radije odaberite orašaste plodove ili napravite voćnu salatu.

Otkrijte zašto gledanje u ekran oštećuje mozak!

Ustanite!

Dugotrajno sjedenje povećava šansu za srčana oboljenja, pojavu dijabetesa i raka. Ono također povećava šansu za pojavu krvnog ugruška u nogama koji može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Ako ste prisiljeni sjediti duže vrijeme, pobrinite se da unosite dovoljnu količinu tekućine, nosite širu i udobnu odjeću. Preporuka je ustati i protegnuti noge svakih 30 minuta.

Ne zaboravite spavati!

Pronašli ste savršenu seriju koja vas drži napetima i odgledali ste skoro sve sezone. Čini vam se poznato? Pili ste dovoljno vode, ustajali nakon svake epizode i grickali zdrave zalogaje. Međutim, jeste li vodili računa o tome da za nekoliko sati morate ustati i ići na posao?

Ne zaboravite da je odraslom čovjeku tijekom noći potrebni 7 do 9 sati sna kako bi kvalitetno funkcionirao i njegovao vlastito zdravlje. Nedostatak sna uzrokuje nepažnju u prometu, donošenje loših odluka, depresiju i srčane bolesti.

Saznajte zašto sjedenje pred ekranom uzrokuje dijabetes kod djece!

Produljite vrijeme fizičkih aktivnosti!

Iako redovito vježbate, ponekad je teško nadoknaditi vrijeme koje ste prosjedili uz TV. Ako sjedite veći dio dana, svakako produljite vrijeme treninga ili dulje šetajte.

Zaštitite oči!

Prekomjerno gledanje u ekran može uzrokovati crvenilo i suhoću očiju. Slijedite pravilo 20-20-20; svakih 20 minuta gledajte 20 sekundi u predmet udaljen 20 koraka od vas.

Smanjite osvijetljenost ekrana!

Prejaka svjetlost ekrana televizije ili mobitela, uzrokuje osjetljivost očiju i glavobolju. Smanjite svjetlost ekrana na minimum i udaljite ekran od očiju što je više moguće.

Također biste ekran trebali pozicionirati otprilike 10 cm niže od razine očiju kako biste više vlažili oči i manje naprezali vrat.

Pripazite na sjedenje!

Dugotrajno sjedenje ostavlja posljedice na mišiće i kralježnicu. Sjedite na uspravno u naslonjač koji podupire donji dio vaših leđa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije