Gljivična infekcija noktiju – uzroci i liječenje

Gljivična infekcija noktiju – uzroci i liječenje

Gljivična infekcija noktiju – uzroci i liječenje
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.08.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Gljivična infekcija noktiju je kronično i potencijalno zarazno stanje koje zahvaća milijune ljudi diljem svijeta. Postoje različite vrste i simptomi gljivične infekcije noktiju. Liječenje može varirati, ovisno o stadiju gljivične infekcije.

Gljivična infekcija noktiju obično započinje s malom bijelom, žutom ili zelenom točkicom koja se javlja ispod samog nokta, najčešće uz rub. Nakon toga dolazi do nekih drugih simptoma. Gljivična infekcija može zahvatiti čitav nokat i uzrokovati da novi nokat, koji izrasta, također bude inficiran.

Simptomi gljivične infekcije noktiju mogu biti:

 • bijela, žuta ili zelena boja ispod noktiju, uglavnom uz rub nokta
 • bolni i osjetljivi nokti
 • zadebljanje nokta
 • ljuštenje nokta
 • neugodan miris
 • izobličen nokat
 • ljuštenje kože oko nokta
 • upala, crvenilo i naticanje ispod i oko nokta.

Uzroci gljivične infekcije noktiju

Gljivična infekcija noktiju može biti uzrokovana različitim gljivicama, uključujući dermatofite, candidu i nedermatofitne vrste plijesni.

Gljivična infekcija noktiju je najčešće kronično stanje. Jednom kada razvijete gljivičnu infekciju na jednom noktu, vrlo se lako može proširiti i na druge nokte. Također se može proširiti putem turpijica ili grickalica, stoga je ključno da imate svoju opremu za njegu noktiju i ne dijelite ju ni sa kime.

Osobe koje imaju oslabljenu cirkulaciju na području ruku ili nogu, kao što su osobe starije životne dobi ili dijabetičari, se suočavaju s povećanim rizikom od nastanka gljivične infekcije noktiju.

Osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom su također podložnije gljivičnim infekcijama noktiju. Zapravo, oslabljen imunološki sustav je najčešći faktor rizika za nastanak gljivične infekcije noktiju.

Oboljeli od raka, autoimunih poremećaja ili oni koji su nedavno bili na transplantaciji organa, su također izloženi većem riziku od nastanka gljivične infekcije noktiju. Gljivična infekcija noktiju je uobičajena i kod osoba koje pate od psorijaze.

Osobe koje učestalo uzimaju antibiotike također imaju povećan rizik od nastanka gljivične infekcije noktiju jer antibiotici narušavaju ravnotežu bakterija na području cijelog tijela.

Kako se riješiti gljivične infekcije?

Za liječenje gljivične infekcije s mogu koristiti antifungalni lijekovi, dostupni u obliku tableta. Uobičajeni lijekovi su klotrimazol, terbinafina i itrakonazol.

Također, postoje kreme ili masti koje se uglavnom koriste uz uzimanje prethodno navedenih lijekova. Krema ili mast se utrljava na nokat dva puta dnevno sve dok ne izraste cijeli zdravi nokat. Taj proces može potrajati i do godinu dana. Uobičajeni lijekovi su amorolfin, butenafin i ciklopiroks.

Laserski tretmani se također koriste za liječenje. Pokazali su se učinkovitima jer zagrijavanjem ubijaju gljivice i sprječava njihovo daljnje razmnožavanje.

Jedan od načina da se ukloni gljivična infekcija nokta jest da se nokat kirurški odstrani. Može se odstraniti cijeli nokat ili samo dio.

Ulje čajevca se može dva puta dnevno nanositi na zaraženi nokat. Ovo ulje ima prirodno antimikrobno djelovanje iako znanstvenici još uvijek nisu potvrdili njegovu učinkovitost.

Ekstrakt sjemenki grejpa se može nanositi dva puta dnevno. Ovaj ekstrakt ima prirodna antimikrobna svojstva, a neki vjeruju da je učinkovit u liječenju gljivične infekcije. Znanstvena istraživanja još uvijek nisu potvrdila njegovu učinkovitost.

Ulje majčine dušice sadrži timol koji može pomoći u liječenju gljivične infekcije noktiju ako se nanosi dva puta dnevno.

Neki dokazi upućuju da ulje naranče također može pomoći, naročito ako se miješa s alkoholom i jabučnim octom.

Namačite nogu u mješavinu vode i jabučnog octa svake večeri prije spavanja u razdoblju od 6 mjeseci. Tako ćete smanjiti pH razinu noktiju i otežati gljivicama da se razmnožavaju.

Uzimajte vitamine i dodatke prehrani koji će vam pomoći da ojačate imunološki sustav. Tako će se vaše tijelo moći boriti protiv infekcije.

Masirajte ruke i noge dva puta dnevno kako biste poboljšali cirkulaciju. Bolja cirkulacija će olakšati tijelu da se bori protiv gljivica.

Vezani sadržaj:

Gljivice su samo jedan od simptoma! Što vam vaše tijelo pokušava reći?

Vitashop

Najnovije

Najčitanije