Kako izbjeći mamurluk i kako ga izliječiti!

Kako izbjeći mamurluk i kako ga izliječiti!

Kako izbjeći mamurluk i kako ga izliječiti!
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.07.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kažu da je mamurluk neizlječiv, stoga ga je bolje izbjeći. Ako se ipak posegnuli za kojom čašicom viška, drugi dan obično nastupa dehidriranost, glavobolja, mučnina, vrtoglavica i malaksalost.

Mamurluk je kao podsjetnik da ste radili nešto što nije najpametnije. Možda je u pitanju samo alkohol, njegovi spojevi ili pak način konzumiranja.

U nastavku otkrivamo kako izbjeći mamurluk, ali i kako ga izliječiti!

Što utječe na pojavu mamurluka?

Postoje pića i aktivnosti koje pogoršavaju mamurluk, no tu ulogu može preuzeti i spol ili vaši geni.

Prestanite vjerovati u ove mitove o mamurluku!

Pušenje

Osim što su općenito loše za zdravlje, cigarete mogu itekako pogoršati mamurluk. Točan razlog za to je nepoznat, no stručnjaci vjeruju da pušenje potiče još veću konzumaciju alkohola. Također vjeruju da kemikalije iz cigareta povećavaju učinak spojeva iz alkohola.

Tamna pića

Tamnija pića, kao što su crno vino ili rum, mogu pogoršati mamurluk jer sadrže veću količinu spojeva koji se zovu kongeneri. Ovi spojevi se u organizmu pretvaraju u formaldehide, jako toksične spojeve koji pogoršavaju mamurluk.

Gazirana pića

Pivo ili šampanjac mogu pogoršati mamurluk. Gazirana pića puno prije dođu do slijepog crijeva, od kuda se direktno otpuštaju u krvotok.

Više alkohola u krvi će pogoršati mamurluk.

Žene su sklonije mamurluku

Razina vode u tijelu kod žena je drugačija nego kod muškaraca. Žene imaju manje vode u tijelu jer imaju više tjelesne masti (koja zadržava manje vode), dok muškarci imaju više mišićne mase.

Kada muškarac i žena popiju istu količinu alkohola, žena će uvijek imati višu razinu alkohola u krvi jer u tijelu ima manje vode. Iz tog razloga će simptomi mamurluka biti izraženiji.

U jednom istraživanju se dokazalo da su osobe koje su pile rum idući dan imale intenzivniji mamurluk, u odnosu na one koji su pili votku.

Geni utječu na mamurluk

Simptomi mamurluka su povezani s time koliko dobro tijelo razgrađuje alkohol. Znanstvenici su dokazali da su neki geni odgovorni za razgradnju toksičnih spojeva alkohola.

Ako ste primijetili da neki član vaše obitelji ima izraženiji mamurluk, velika je vjerojatnost da će isti slučaj biti s vama.

Kako izliječiti mamurluk?

Sigurno ste isprobali na stotine trikova i suplemenata kako biste ublažili simptome mamurluka.

Ovo su stvari koje imaju najsnažnije djelovanje na suzbijanje mamurluka:

Hrana prije alkohola

Činjenica je da ako pijemo na prazan želudac, brže ćemo se napiti. Ako pojedemo nešto, alkohol se duže zadržava u želucu i ne odlazi u punom omjeru u ostatak probavnog trakta.

Tako barem djelomično čuvamo jetru jer ne mora sama probavljati alkohol. Dio njezinog posla odradi želudac.

Otkrijte iznenađujuće dobre strane alkohola!

Boražina

Provedeno je istraživanje u kojem su stručnjaci ispitivali učinkovitost ulja boražine (biljke koja djeluje protuupalno) na mamurluk i otkrili su da boražina može na organizam djelovati kao brufen.

Osim toga, na dan mamurluka najbolje je:

  • piti puno vode ili nezaslađene čajeve,
  • jesti laganu hranu,
  • konzumirati namirnice bogate vitaminima i mineralima,
  • naspavati se,
  • prošetati ili obaviti laganu tjelovježbu,
  • otuširati se s mlakom vodom ili napraviti ljekovitu kupku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije