Kako se riješiti prištića sa stražnjice?

Kako se riješiti prištića sa stražnjice?

Kako se riješiti prištića sa stražnjice?
  • Objavljeno: Petak, 17.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Prištići na stražnjici su ružni, dosadni i ponekad ih se jako teško riješiti. Iako je točan broj slučajeva nepoznat, neki vjeruju da su prištići na stražnjici možda u porastu jer sve više ljudi nosi usku i pripijenu odjeću poput tajica koje su od opreme za vježbanje prerasle u svakodnevnu ležernu odjeću. Takva odjeća može pridonijeti ovim kožnim problemima zbog toga što je uska, što je još naglašenije kada se ne presvučete odmah nakon treninga. Nastavite čitati kako biste otkrili što može dovesti do ovih dosadnih izbočina i što možete učiniti da ih se riješite.

Folikulitis

Izbočine na stražnjici nalik prištićima su uzrokovane upalom folikula dlake, koja se naziva folikulitis. Folikulitis može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom, kvascem ili gljivicama, iritacijom folikula dlake ili začepljenjem folikula dlake. Klinika Mayo primjećuje da ga često uzrokuje bakterija Staphylococcus aureus na površini ljudske kože. Prema Klinici Mayo, folikulitis se pojavljuje u obliku plitkih, malih kvržica koje mogu svrbjeti i boljeti. Stručnjaci navode da je ovo najčešća dijagnoza u pacijenata s prištićima na stražnjici te tvrde da se obično razvija zbog trenja između odjeće i kože, u kombinaciji sa znojenjem.

Karbunkuli

Skupina čireva, odnosno karbunkul, izgleda poput bolnog čvora ispod površine kože. Može se pojaviti kada folikulitis izmakne kontroli i nastane dublja infekcija. Dobro je znati da iako prištići i folikulitis ili karbunkuli mogu izgledati slično, oni predstavljaju različita stanja kože. Također, ako imate akne na licu i torzu, to ne znači da postoji veća vjerojatnost da ćete imati folikulitis ili karbunkul na stražnjici. I karbunkul i folikulitis mogu dovesti do ožiljaka ako se s njima ne postupa ispravno, primjećuju stručnjaci.

Keratoza pilaris

Ove male kvržice koje se mogu pojaviti na stražnjici i nalik su guščjoj koži ne uzrokuju svrbež i bol. Stručnjaci napominju da ih uzrokuje protein keratin koji obično štiti kožu i koji zablokira folikul dlake. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto se to događa, keratosis pilaris se može pojaviti u kombinaciji s drugim kožnim ili genetskim bolestima. Ako ste na vanjskim dijelovima ruku i nogu uočili izbočine koje odgovaraju ovom opisu, postoji velika vjerojatnost da se radi o stanju keratosis pilaris, primjetili su u klinici Mayo.

Kontaktni dermatitis

Prema mišljenju stručnjaka, izbočine na stražnjici mogu biti posljedica alergije uzrokovane kemijskim konzervansom metilizotiazolinonom (MI), koji se nalazi u vlažnim maramicama. Ove maramice nekim ljudima mogu uzrokovati alergijski kontaktni dermatitis. Iako istraživanja upućuju da to može ovisiti i o učestalosti brisanja, a ne samo o koži stražnjice.

Mogućnosti liječenja za uklanjanje prištića na stražnjici

Vaše će liječenje ovisiti o tome imate li folikulitis, karbunkul, keratosis pilaris ili alergiju, no evo što možete očekivati:

Liječenje folikulitisa

Folikulitis u većini slučajeva nestaje sam od sebe. Ako ne nestane, dermatolog vam može propisati kombinaciju proizvoda za čišćenje kože. Ovo se stanje kože također može liječiti lokalnom antibiotskom kremom ili antibakterijskim sredstvom za pranje. Iako rijetko, možda ćete trebati i oralni antibiotik ili lijek protiv gljivica.

Liječenje karbunkula

Budući da karbunkuli dublje u koži, proces liječenja može biti intenzivniji. Možda ćete dobiti antibiotik (oralni ili lokalni) za borbu protiv infekcije. Vaš će liječnik također možda trebati probušiti čir kako bi ispustio nakupljeni gnoj u sigurnom i sterilnom okruženju. Područje će se zatim prekriti zavojem. Nikada ne pokušavajte sami drenirati karbunkul.

Liječenje keratoze pilaris

Budući da je stanje bezbolno i često se smatra samo stanjem normalne kože, ne može se spriječiti. Hidratantna krema može pomoći ako imate dijelove izrazito suhe kože. Prema Klinici Mayo, masti koje sadrže salicilnu ili glikolnu kiselinu također mogu biti učinkovite.

Liječenje alergija

Odustanite od korištenja vlažnih maramica mjesec dana. Ako apstinirate samo tjedan ili dva, možda ćete primijetiti da vam se koža pročistila, kažu stručnjaci.

Kako spriječiti pojavu prištića na stražnjici

Nosite široku odjeću kad god je to moguće. Uska odjeća, osobito u kombinaciji sa znojem, može izazvati iritaciju koja dovodi do folikulitisa. Obavezno se presvucite i istuširajte nakon vježbanja. Također, Klinika Mayo savjetuje korištenje čistog ručnika svaki put kada se kupate.

Budite u kontaktu sa svojim liječnikom kako biste sve kronične zdravstvene probleme, poput dijabetesa, držali pod kontrolom. Kronični zdravstveni problemi mogu vašem tijelu otežati borbu protiv infekcije.

Ako dobijete folikulitis, pobrinite se da ga odmah stavite pod kontrolu kako biste izbjegli karbunkule i potrebu za agresivnijim liječenjem.

Izbjegavajte vlažne maramice, osobito one koje sadrže alergene.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije