Prestanite izlijevati vodenastu tekućinu iz jogurta, evo i zašto

Prestanite izlijevati vodenastu tekućinu iz jogurta, evo i zašto

Prestanite izlijevati vodenastu tekućinu iz jogurta, evo i zašto
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Svaki put kada uklonite poklopac na jogurtu, primijetit ćete malo tekućine koja se stvori na samom vrhu. Iako ne izgleda najprivlačnije, savršeno je sigurna za jelo i ne ukazuje na bilo kakvo kvarenje, rekla je stručnjakinja za prehranu Amanda Sauceda za SELF. Zapravo, ta vodenasta struktura je produkt same izrade jogurta, a riječ je o sirutki bogatoj proteinima.

"Kada se mlijeko gruša da bi se napravio sir ili jogurt, dobivate tekuću sirutku“, rekla je Janet Fletcher, proizvođačica domaćeg jogurta. Velik dio sirutke istiskuje se iz sireva, posebno onih čvršćih poput cheddara ili švicarskog, zbog čega ne vidite da iz njih curi tekućina. No, zadržavanje sirutke je ono što jogurtu daje mekšu i rjeđu konzistenciju. Kad jogurt neko vrijeme odstoji, sirutka se počinje odvajati jer je lakša od jogurta.

Najvjerojatnije ćete dobiti ostatke tekućine u običnom jogurtu koji ne sadrži dodane stabilizatore ili zgušnjivače, poput želatine, pektina ili karagenana. S obzirom na to da je grčki jogurt već procijeđen kako bi imao što gušću strukturu, automatski sadrži manje sirutke, a sastojci za stabilizaciju ili zgušnjavanje sprječavaju odvajanje sirutke, tako da obično daju jogurte s ujednačenijom teksturom.

"Budući da je sirutka nastala iz jogurta, najlakše je samo je ponovno promiješati s ostakom jogurta", rekla je Sauceda. To bi moglo samo malo prorijediti konzistenciju jogurta, ali ako dobro promiješate, vjerojatno nećete primijetiti preveliku razliku. Stručnjaci preporučuju da ne bacate ovu vodenu konzistenciju zbog mnogih nutritivnih vrijednosti koje ima.

“Bogata je proteinima, a proteini vam pomažu da ostanete siti. Sirutka također sadrži minerale poput kalcija, kalija, fosfora, bakra i cinka, zajedno s korisnim probioticima koji se nalaze u čvršćem dijelu jogurta, prema recenziji Journal of Dairy Science.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije