Koje je najbolje i najgore vrijeme za alkohol i koji preporučuju stručnjaci?

Koje je najbolje i najgore vrijeme za alkohol i koji preporučuju stručnjaci?

Koje je najbolje i najgore vrijeme za alkohol i koji preporučuju stručnjaci?
  • Objavljeno: Subota, 12.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako se mnogi ljudi vole s vremena na vrijeme opustiti uz koju čašu alkoholnog pića, gotovo nitko ne voli posljedice prekomjerne konzumacije alkohola. Alkohol može imati svoje dobre strane, ako se konzumira odgovorno, zbog čega smo istražili savjete nutricionista koje je najbolje i najgore doba dana za pijenje alkohola, u kojim količinama ga je poželjno piti i koji alkohol odabrati.

Najbolje doba dana za pijenje alkohola

Ako se odlučite piti alkohol ujutro, ili bilo koje drugo doba dana kada vam je želudac prazan, stručnjaci savjetuju odmah odustanete od te ideje. ''Alkohol ulazi u krvotok kroz želudac i tanko crijevo. Ako vam je želudac prazan kada počnete piti, alkohol će brzo ući u vaš krvotok. Stoga je uvijek dobra ideja jesti prije nego što pijete alkohol, bez obzira na doba dana'', objašnjava dijetetičar Jerlyn Jones.

Otkrivamo iznenađujuće dobre strane alkohola

Kada se alkohol prebrzo apsorbira u krvotok, može postati opasan i potencijalno otrovan. Kako biste spriječili potencijalne posljedice od prevelike konzumacije alkohola i nedovoljnog unosa hrane, dijetetičarka Kimberly Rose Francis predlaže da alkohol pijete uz najobilniji obrok u danu, što je u većini slučajeva večera. ''Večera je dobar izbor jer je obično obilna te puna ugljikohidrata, masti i proteina koji pomažu usporiti brzinu apsorpcije alkohola u krvotok'', objašnjava Rose Francis. Ipak, važno je imati na umu da učinak alkohola na organizam ovisi i o vašoj dobi, spolu, općem zdravstvenom stanju i drugim čimbenicima, poput lijekova i stresa, zbog čega zapravo ne postoji savršeno doba dana za pijenje alkohola.

Koliko sati prije spavanja treba prestati piti alkohol?

Prema istraživanju objavljenom u Substance Abuse, znanstvenici su otkrili da su osobe koje su pile alkohol u kasnim poslijepodnevnim satima doživjele poremećaje spavanja. Jones objašnjava da čak i ako prestanete piti alkohol 6 sati prije nego odete na spavanje, svejedno možete doživjeti neki od poremećaja sna, bez obzira na to što alkohol tada više nije prisutan u krvotoku.

Nacionalni Institut za zdravlje pak preporučuje prestanak pijenja alkohola barem 4 sata prije odlaska u krevet, no to također ovisi o količini koju ste popili. Za potrebe jednog istraživanja znanstvenici su proučavali unos alkohola i kvalitetu spavanja radnika u Finskoj. Otkrili su da male količine alkohola, što znači 1 do 2 pića, imaju blagi utjecaj na kvalitetu sna, dok su veće količine alkohola narušile kvalitetu za gotovo 40%.

''Pijenje alkohola 4 sata prije spavanja uzrokuje buđenje po noći, noćno znojenje, probleme s disanjem, noćne more i glavobolje'', ističe dijetetičarka Amanda Frankeny i dodaje da prekomjerna konzumacija alkohola može utjecati na spavanje ne samo tu noć, već i narednih noći.

Ovi znakovi govore da alkohol ima preveliku ulogu u vašem životu

''Ako jednu noć popijete više žestokih pića, što znači oko 4 ili više pića u roku od 2 sata za žene i više od 5 pića za muškarce, možete poremetiti razinu melatonina, što može narednih tjedan dana utjecati na spavanje. Također, alkohol može utjecati na funkciju vašeg mozga, zdravlje srca, pamćenje, regulaciju šećera u krvi i raspoloženja'', upozorava Frankeny.

Koji alkohol odabrati?

Jedno od alkoholnih pića koje stručnjaci preporučuju je crno vino, jer sadrži antioksidans rezervatrol. Ovaj antioksidans se nalazi u kožici grožđa, a samim time i u crnom vinu budući da se ono proizvodi od kožice i pulpe, za razliku od bijelog vina koje se radi samo od pulpe. ''Resveratrol može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšati zdravlje srca te ima antitumorska i brojna druga svojstva'', objašnjava Rose Francis. Naravno, ovo ne znači da biste trebali početi piti vino, ako ne pijete alkohol. Važno je na umu imati činjenicu da iako su neka istraživanja otkrila da umjerena konzumacija vina može smanjiti rizik od srčanih bolesti, sve više od umjerene konzumacije može biti štetno za zdravlje.

Kako izbjeći mamurluk i kako ga izliječiti?

Važno je i znati kolika količina alkohola je preporučljiva za konzumaciju. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti ta količina iznosi jedno alkoholno piće dnevno za žene i ne više od 2 alkoholna pića dnevno za muškarce. Jedno piće se definira kao otprilike 3.5 dl piva s 5% alkohola, 1.5 dl vina s 12% alkohola i 0.4 ml žestokog pića s 40% alkohola.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije