Kardiolozi složni: zašto je magnezij koristan za zdravlje srca?

Kardiolozi složni: zašto je magnezij koristan za zdravlje srca?

Kardiolozi složni: zašto je magnezij koristan za zdravlje srca?
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Magnezij igra bitnu ulogu u potpori mišića i živaca te podizanju razine energije i funkcije mozga, tvrdi Mayo Clinic. Međutim, postoji razlog zašto je magnezij ključan za kardiovaskularno zdravlje.

Srce se skuplja i opušta te tako nastaju otkucaji srca. Magnezij olakšava transport elektrolita do srca i tako mu pomaže u skupljanju i opuštanju, tvrdi Sunny Vikrum Malhotra, kardiolog i predsjednik Cardiac Registry Support-a. Opuštanje srčanog mišića je polovica svakog otkucaja srca i bilježi se kao dijastolički tlak. On se pojavljuje kada se srce opusti i ponovno napuni krvlju.

S druge strane, sistolički tlak je tlak koji nastaje pri skupljanju srca kada srce pumpa krv kroz arterije. Prema Uredu za dodatke prehrani Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, preporučuje se unos 310 do 320 mg za žene i 400 do 420 mg magnezija za muškarce što doprinosi zdravijem srčanom ritmu čovjeka.

Nedostatak magnezija simptomi

Vaše tijelo je stvarno pametno i bubrezi ograničavaju izlučivanje magnezija kako bi održali odgovarajuću razinu hranjivih tvari. „Nema puno očitih kratkoročnih simptoma niske razine magnezija“, kaže Mariell Jessup, kardiolog i glavni medicinski službenik Američkog udruženja za srce.

Problemi se javljaju kod osoba koje imaju kronično niske razine magnezija u organizmu. Američki nacionalni institut za zdravlje javlja kako simptomi mogu uključivati gubitak apetita, mučninu, povraćanje, umor i slabost. No, osim toga, posljedice mogu biti veće jer se niskom razinom magnezija povećava mogućnost za razvijanjem srčanih bolesti, depresije, migrene, dijabetesa te visokog krvnog tlaka i srčane aritmije u slučaju dugotrajnijeg nedostatka magnezija. U ekstremnijim slučajevima, moguće je i zatajenje srca.

Hrana bogata magnezijem

Prilično je lako unijeti dnevnu dozu magnezija iz same hrane. Suplementacija je moguća, ali većina ljudi ne mora uzimati dodatke prehrani osim ako im to ne preporuči njihov liječnik. Magnezij možete pronaći u špinatu, orašastim plodovima, ribi, čokoladi, sjemenkama, grahu i avokadu, objašnjava dr. Jessup.

Važno je napomenuti kako trebate pripaziti prilikom unosa magnezija. Prekomjerni unos magnezija može rezultirati mučninom, grčevima u trbuhu, proljevom ili ozbiljnijim simptomima kao što su lupanje i zastoj srca. Naravno, odabir suplementacije je najbolje provjeriti s vlastitim liječnikom, a posebice ako uzimate antibiotike ili neke druge lijekove.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije