Razvod, problemi na poslu i u obitelji... U Facebook grupi 'O mentalnom zdravlju uz kavu' dobit ćete savjet stručnjaka

Razvod, problemi na poslu i u obitelji... U Facebook grupi 'O mentalnom zdravlju uz kavu' dobit ćete savjet stručnjaka

Razvod, problemi na poslu i u obitelji... U Facebook grupi 'O mentalnom zdravlju uz kavu' dobit ćete savjet stručnjaka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i tjelesno, a o tome brinemo li o njemu dovoljno i postoje li predrasude o mentalnim problemima razgovarali smo s magistrom psihologije Dubravkom Pešordom, osnivačicom sve poznatije Facebook grupe „Mentalno zdravlje uz kavu“.

Dubravka je grupu osnovala u lipnju 2020. godine, samo nekoliko tjedana nakon početka COVID krize. Kao i mnogi drugi, kaže da je zatvorena u kući za vrijeme pandemije imala puno slobodnog vremena od kojeg je dio provodila prateći razne grupe na društvenim mrežama gdje je uočila puno upita koji su bili vezani uz mentalno zdravlje i stres, strah od razbolijevanja ili zabrinutosti za bliske članove obitelji, osjećaj prepravljenosti i sl.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) od 1992. godine 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj dan podsjeća se na važnost ulaganja u sustav podrške mentalnom zdravlju i promicanje mentalnog zdravlja te destigmatizaciju osoba narušenog mentalnog zdravlja.

Čuva li kava mentalno zdravlje i kako je nastao naziv ove grupe?

„Komunikacija putem društvenih mreža je neformalna – i to smo i u samom nazivu grupe htjeli naglasiti. Iako odgovaraju stručnjaci, odgovor putem društvenih mreža je puno drugačiji nego što bi bio u slučaju stvarne psihologijske obrade ili uključivanja u psihoterapijski proces. Dobivamo ograničen broj informacija na temelju kojih stvorimo i ponudimo određene ideje kako objasniti ono što se osobi trenutno događa te koje su mogućnosti za daljnje korake. Na sličan način objašnjavamo psihološke fenomene prijateljima na kavi - i takvu smo atmosferu željeli postići i u grupi“, objašnjava psihologinja te navodi popularnu društvenu mrežu Facebook kao mjesto za one koji ne znaju odakle krenuti i na kojem možete napraviti prvi korak u rješavanju problema mentalnog zdravlja.

Grupa okuplja stručnjake za mentalno zdravlje

„Pri prvom traženju psihološke pomoći, ljudi se često nađu pred zidom - gdje uopće tražiti, tko se sve nudi, koga pitati te, najbitnije - je li njihov problem uopće „dovoljno velik“ da bi potražili pomoć?“, kaže naša sugovornica. Onima koji se ne osjećaju spremnim ili ne znaju gdje se obratiti, ova grupa nudi mogućnost da na anoniman način upute pitanja na koja će im, osim ostalih članova grupe, odgovoriti i stručnjaci za mentalno zdravlje. A oni će ih često uputiti na različite registre u kojima se mogu naći popisi stručnjaka kojima se mogu javiti.

Kao moderatore i admine „Mentalno zdravlje u kavu“ okuplja stručnjake poput psihologa, socijalnih radnika, psihoterapeuta i edukanata različitih psihoterapijskih pravaca. Također, kaže da u radu grupe pomažu i psihijatri, specijalizanti psihijatrije, kao i studenti pri kraju diplomskog studija pomagačkih zanimanja. „Neposrednost i pristupačnost puno čini po pitanju olakšavanja javljanja“, vjeruje Dubravka.

Dubravka Pešorda, mag. psych.

Najčešća pitanja su o bliskim međuljudskim odnosima, a neke članove zanima samo iskustvo drugih

U grupi je omogućeno anonimno postavljanje pitanja te sva idu na odobrenje moderatorskom timu, a najčešće su vezana za bliske međuljudske odnose - kako postupiti u određenim situacijama s partnerima, roditeljima i djecom te kako ojačati i izgraditi te odnose, navodi Dubravka te dodaje „Česta su i pitanja o životnim krizama - razvodima, preseljenjima, prekidima veza i prijateljstava, završetku studija i slično, te o situacijama na poslu“.

„Trudimo se da većina pitanja dobije odgovor stručnjaka, osim ako sami autori naglase da ga ne žele, već da ih zanima samo komentar drugih članova. Takav način rada nas prilično usporava, budući da je pisanje dobrih odgovora prilično zahtjevno te se često stvori zaostatak od nekoliko stotina upita na čekanju. Zadnjih nekoliko mjeseci je grupa zatvorena za nove upite kako bismo stigli odgovoriti na sve dosad poslane; još uvijek smo u pregovorima kako ćemo organizirati odgovaranje nakon što odgovorimo sve dosadašnje postove. Generalno, objavljujemo sva pitanja koja imaju veze s temom grupe, tj. mentalnim zdravljem i pratimo komentare kako bi se i oni fokusirali na mentalno zdravlje umjesto na osuđivanje ili preporučivanje nekih alternativnih tretmana.“

Zbunjenost i neznanje razlozi su zbog kojih ne brinemo dovoljno o mentalnom zdravlju

Kod fizičkih bolesti znamo kome se obratiti, svi imamo svog obiteljskog liječnika koji će nas savjetovati kome se obratiti, gdje započeti liječenje ili krenuti specijalistu. No, kad osjetimo teškoće s mentalnim zdravljem, sustav nam je nepoznat. „Mislim da se, s obzirom na porast teškoća mentalnog zdravlja, sve manje radi o stigmi, a sve više o neznanju i nedostupnosti pomoći“, smatra Dubravka Pešorda.

„Često ne znamo možemo li se za to obratiti liječniku ili moramo tražiti privatnika, je li nam potreban psiholog, psihoterapeut ili psihijatar i koja je razlika, i slično. Vjerujem da je upravo ta zbunjenost i neznanje razlog zbog kojeg se ne brinemo dovoljno o svom mentalnom zdravlju", zaključuje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije