Najčešće spolno prenosive bolesti

Najčešće spolno prenosive bolesti

Najčešće spolno prenosive bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 16.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O spolno prenosivim bolestima

Ako ste seksualno aktivni, možda imate simptome spolno prenosivih bolesti. Simptomi se mogu pojaviti bez obzira na vrstu spolnog odnosa - vaginalni, oralni ili analni - koju prakticirate ili bez obzira na korištenje kondoma. Iako su kondomi kada se koriste ispravno vrlo učinkoviti kod smanjenja prijenosa spolnih bolesti, niti jedna metoda (osim apstinencije) nije 100 posto učinkovita. To posebno vrijedi za određene spolno prenosive bolesti, kao što su genitalne bradavice i genitalni herpes.

Simptomi mogu varirati od suptilnih do očitih. Ako mislite da imate neke simptome, posjetite liječnika. Neki simptomi se mogu lako tretirati i eliminirati. Ostali simptomi zahtijevaju dugoročno liječenje.

Isto je bitno obavijestiti sve partnere, tako da se mogu i oni testirati. Ako se ne liječe, spolno prenosive bolesti mogu povećati rizik od dobivanja drugih bolesti kao što je HIV. To se događa jer spolno prenosive bolesti mogu potaknuti imunološki odgovor u predjelu genitalija ili uzrokovati čireve, koji povećavaju vjerojatnost prijenosa HIV-a. Neke spolno prenosive bolesti ukoliko se ne liječe mogu dovesti do neplodnosti.

Ovdje su neke česte spolno prenosive bolesti i njihovi simptomi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije