Imate visok tlak? Kava vam može pomoći

Imate visok tlak? Kava vam može pomoći

Imate visok tlak? Kava vam može pomoći
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients pokazuje da je ispijanje tri ili više šalica kave dnevno povezano sa snižavanjem krvnog tlaka. Autori u svom izvješću napominju da se još uvijek raspravlja o učincima kave na krvni tlak, prvenstveno jer je poznato da sadržaj kofeina u kavi može kratkoročno povisiti krvni tlak. Međutim, te učinke mogu ublažiti antioksidansi koji se nalaze u kavi i mogu pomoći u širenju krvnih žila i zaštititi stanice od slobodnih radikala.

Glavni autor studije, dr. Arrigo F.G. Cicero, izvanredni profesor na Odsjeku za medicinske i kirurške znanosti na Sveučilištu u Bologni i njegov tim htjeli su istražiti kako će interakcija između kofeina i drugih spojeva koji se nalaze u kavi, utjecati na pojavu krvnog tlaka.

Kako bi proveo svoju studiju, autorov tim odradio je ispitivanje na uzorku koji je uključivao 720 muškaraca i 783 žene. Inače, ova studija pod nazivom Brisighella Heart Study prvi je put započela još 1972. godine, te još uvijek traje, a uključuje nasumični uzorak u istoimenom ruralnom gradu u sjevernoj Italiji.

Istraživači su promatrali krvni tlak sudionika i navike ispijanja kave, kao i druge podatke relevantne za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Nakon analize podataka, otkrili su da je konzumacija kave povezana s nižim krvnim tlakom. Također, Megan K. Rhoads, doktorica znanosti i postdoktorandica na Odsjeku za nefrologiju na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, rekla je da postoji nekoliko mehanizama putem kojih konzumacija kave može sniziti krvni tlak, od kojih su neki dokazani u studijama na životinjama.

“Kava sadrži kofein, koji može povisiti i sniziti krvni tlak u akutnim situacijama, ali također sadrži antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu biti odgovorni za učinak snižavanja krvnog tlaka”, objasnila je.

Trebaju li ljudi s visokim tlakom piti kavu?

Dr. Jim Liu, kardiolog s Medicinskog centra Wexner na Državnom sveučilištu Ohio, rekao je da, iako je ova studija mala i fokusirana na određenu populaciju, njezini su nalazi u skladu s prethodnim saznanjima o tome kako kava utječe na krvni tlak.

“Kava može akutno povisiti krvni tlak nakon konzumacije, ali zapravo nema dosljednih dokaza koji bi pokazali da umjerena konzumacija kave dovodi do dugoročnih problema s visokim krvnim tlakom ili bolestima srca. Za pacijente s hipertenzijom koji konzumiraju umjerene količine kave, ova studija pruža još neke umirujuće podatke da je u redu nastaviti piti umjerene količine kave i da to neće negativno utjecati na krvni tlak. Ako ništa drugo, umjerena konzumacija kave može pomoći kod krvnog tlaka”, rekao je Liu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije