Ovo su znakovi da vam nedostaje vitamina D

Ovo su znakovi da vam nedostaje vitamina D

Ovo su znakovi da vam nedostaje vitamina D
  • Objavljeno: Utorak, 08.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Vitamin D ili sunčev vitamin se u tijelu oslobađa tijekom izlaganja sunčevim zrakama. Tjelesnu potrebu za vitaminom D može biti teško zadovoljiti samo putem prehrane, stoga je jako važno da prepoznate da li ga imate dovoljno.

Prednosti vitamina D su brojne: jače kosti, bolje raspoloženje, učinkovitije mršavljenje, a prema posljednjim istraživanjima, vitamin D pomaže u pojačavanju reakcije imuniteta i sprječavanju resporatornih infekcija, što znači da će zaštititi vaš organizam od brojnih stanja, uključujući i zarazu koronavirusom.

No, simptomi manjka vitamina D su malo manje jasni, a vrlo je važno da si ih osvijestite i na vrijeme reagirate.

Nedostatak vitamina D

Ako primijetite jedan od ovih simptoma, posjetite liječnika koji će napraviti analizu krvi i nikako nemojte prijevremeno početi uzimati suplemente vitamina D.

Slabost u mišićima

Manjak vitamina D može uzrokovati smanjenje mišićne mase i mišićnog tkiva. Zato, ako primijetite da odjednom ne možete vježbati isto kao prije, to može biti jedan od znakova da vam nedostaje vitamin D.

Loše raspoloženje

Brojna istraživanja su pokazala da manjak vitamina D u tijelu uzrokuje loše raspoloženje i povećava rizik od nastanka depresije, pogotovo kod žena. Manjak vitamina D može uzrokovati i nagle, neobjašnjive promjene raspoloženja.

Veća osjetljivost na bol

Manjak vitamina D u tijelu povezan je s nastankom kronične boli. Također, nedostatak vitamina D može pogoršati simptome artritisa i osteoporoze. Ako ste primijetili da vam se prag boli iznenada smanjio, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Visok krvni tlak

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvožilnog sustava te pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Upravo zato vam krvni tlak može početi iznenada rasti ako tijelo počne gubiti vitamin D, bez obzira na to što prije s tim niste imali problema.

Pospanost i umor

U jednom američkom istraživanju znanstvenici su dokazali da manjak vitamina D može uzrokovati kroničan umor i stalnu pospanost. Ako ste kronično umorni, a imate adekvatnu količinu sna i pazite na prehranu, svakako se obratite svom liječniku.

Razdražljivost

Ako vaše raspoloženje neprestano varira i svaka sitnica vas može uzrujati, možda patite od manjka vitamina D. Vitamin D utječe na razinu serotonina (hormona koji regulira raspoloženje) u mozgu pa premalo vitamina D može uzrokovati otežano oslobađanje serotonina i učiniti vas razdražljivim.

Smanjena izdržljivost

Pokazalo se da čak i profesionalni sportaši osjećaju smanjenu izdržljivost kada u tijelu nemaju dovoljno vitamina D. Vitamin D jača kosti i održava rad vaših mišića. Ako vam je program vježbanja, kojeg redovito oduvijek, odjednom postao prezahtjevan, možda patite od manjka vitamina D.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije