Ove poznate ličnosti su bolovale od shizofrenije!

Ove poznate ličnosti su bolovale od shizofrenije!

Ove poznate ličnosti su bolovale od shizofrenije!
  • Objavljeno: Srijeda, 14.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Shizofrenija je poremećaj koji utječe na ljude na različite načine. Neki čuju glasove ili misle da su se svi urotili protiv njih. Ono što govore, često nema smisla. Neki mogu sjediti satima u istom položaju i ne progovoriti niti jednu riječ. Neki čak mogu biti i nasilni. Simptomi se najčešće javljaju u dvadesetim ili ranim tridesetim godinama i traju cijeli život. Shizofrenija je neizlječiva, no postoje lijekovi, razgovorne terapije i oblici liječenja koji mogu pomoći upravljati simptoma.

Vincent van Gogh

Jedan od najpoznatijih svjetskih slikara čitav život se borio sa duševnim bolestima. Znanstvenici su smatrali da je bolovao od shizofrenije. Navodno je van Gogh, tijekom svađe s kolegom slikarom Paulom Gauguinom, čuo glas u glavi koji je rekao: "Ubij ga". Umjesto toga, uzeo je nož i odrezao dio svog uha. Psihijatri smatraju da je možda bolovao od depresije ili bipolarnog poremećaja.

Jim Gordon

Jim Gordon je bio jedan od najznačajnijih bubnjara rock svijeta, a surađivao je sa Johnom Lennonom, Frankom Zappaom i Jacksonom Browneom. Osvojio je Grammy za suradnju s Ericom Claptonom za hit "Layla". 1983. Godine je, u napadu shizofrenije, ubio je vlastitu majku. Gordon je završio iza rešetaka i uzimao lijekove za ublažavanje i kontrolu simptoma shizofrenije.

Veronica Lake

Filmska zvijezda, Veronica Lake poznata je po ulogama u filmu „Salivanova putovanja“, „Unajmljeni ubojica“ i „Plava Dalija“. Veronici je dijagnosticirana shizofrenija još dok je bila dijete. Njeni roditelji su mislili da će joj gluma pomoći kontrolirati bolest. No, u Hollywoodu je poznata po svojoj teškoj naravi. Godine 1944. izašao je članak u časopisu u kojem se nagađalo kada će slavna zvijezda „eksplodirati“. Lake je članak odbacila, izjavivši da žene uvijek stvaraju problem nemaštovitim muškarcima.

John Nash, Jr.

Nashov život je opisan u knjizi i prikazan u filmu „Genijalni um“. U dobi od 30 godina Nash je bio poznat kao jedan od najboljih svjetskih matematičara. Zatim su ga obuzele deluzije i drugi simptomi shizofrenije. Živio je sa simptomima 20 godina prije nego što se oporavio i vratio na posao na Sveučilište Princeton. Godine 1994. dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Lionel Aldridge

Nakon zvjezdane nogometne karijere, Aldridge je postao analitičar za NBC. U tridesetim godinama, postao je paranoičan, imao halucinacije i shizofreniju. Neko vrijeme je bio beskućnik. No, uz pomoć lijekova se uspio oporaviti. Javno je progovorio o svom stanju, mnogo godina prije svoje smrti 1998. godine, uz poruku: „Ljudi se mogu oporaviti od duševnih bolesti“.

Peter Green

Gitarist i osnivač grupe Fleetwood Mac godinama se borio sa simptomima shizofrenije. Nakon što je primljen na liječenje, počeo je njegov oporavak.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije