Prevencija moždanog udara

Prevencija moždanog udara

Prevencija moždanog udara
  • Objavljeno: Utorak, 10.02.2009.
  • Broj pregleda: 4.399
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, moždani udar je klinički sindrom vaskularne etiologije, koji se očituje naglim nastankom fokalnog ili globalnog moždanog deficita što traje duže od 24 sata ili završava smrtnim ishodom.

Moždani udar je jedan od tri najčešća uzroka smrti u svijetu i značajan javno-zdravstveni problem. Oko 85% svih moždanih udara uzrokovano je ishemijom a oko 15% nastaje zbog hemoragije.

Moždani udar se može spriječiti, a može se smanjiti i rizik recidiva moždanog udara.

Većina moždanih udara uzrokovana je aterosklerotskim promjenama na stijenkama arterija te bolestima srca. Stoga se brojni kardiovaskularni rizični čimbenici ubrajaju u rizične čimbenike za nastanak moždanog udara. Mada su zadnjih godina razvijeni terapijski postupci kojima se može smanjiti oštećenje mozga nastalo ishemijskim moždanim udarom (tromboliza), prevencija je i nadalje najučinkovitija strategija za smanjivanje učestalosti moždanog udara.

U većini zapadnih zemalja zabilježen je značajan pad smrtnosti od moždanog udara u zadnjim desetljećima. U Sjedinjenim američkim državama smrtnost od moždanog udara smanjena je za 60% od početka sedamdesetih do kraja devedesetih godina prošlog stoljeća. Smatra se da je taj trend postignut gotovo isključivo modificiranjem faktora rizika za nastanak moždanog udara. Pokazalo se da se moždani udar može spriječiti kao i da se može smanjiti rizik recidiva moždanog udara.

Najnovije

Najčitanije