Saznajte što stolica govori o vašem zdravlju

Saznajte što stolica govori o vašem zdravlju

Saznajte što stolica govori o vašem zdravlju
  • Objavljeno: Srijeda, 13.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Postoje razni načini da otkrijete je li s vašim zdravljem sve u redu. Jedan od učinkovitijih načina je analiza stolice. Pri tome ne mislimo na laboratorijsku analizu već na mali pogled na stolicu nakon obavljene nužde. Možda će vam to biti teško, ali još teža može biti ozbiljna bolest.

Stolica otkriva pravo stanje probavnog sustava i omogućava vam da na vrijeme donesete promjene kako biste poboljšali zdravlje probavnog sustava, ali i cjelokupnog organizma. Donosimo vam stanja koja možete otkriti ako obratite pažnju na oblik, veličinu, miris i boju vaše stolice.

Kliknite na sliku i otkrijte koje namirnice loše utječu na vašu probavu!

Oblik stolice

Prehrana kojoj nedostaje vlakana, divertikuloza, jaki grčevi crijeva i pretjerano naprezanje su najčešći uzročnici promjene oblika stolice. Divertikuloza uzrokuje pojavu izbočina na debelom crijevu, kao i zadebljanje stjenke zbog kojih se smanjuje promjer crijeva. Rezultat je uska stolica u obliku kuglica te se raspada, a vrlo često je potrebno veliko naprezanje kod obavljanja nužde.

Ostali simptomi divertikuloze su tupa bol u donjem dijelu trbuha, osjećaj nepotpunog obavljanja nužde, iako ste obavili više njih, učestali plinovi i nadutost. Druga moguća stanja su endometrioza, fibroidi maternice, tumori organa kao što su mjehur ili jajnici. Sva ta stanja uzrokuju smanjenje promjera crijeva, zbog čega je stolica uža nego inače.

Veličina stolice

Veličina je važna. Mala i tvrda stolica je tipična za ljude koji jedu hranu siromašnu vlaknima te se često povezuje s većim rizikom od nastanka divertikuloze i raka debelog crijeva. Zatvor je povezan s malom, neredovitom i tvrdom stolicom i velikim naprezanjem tijekom obavljanja nužde. Prehrana bogata vlaknima će uzrokovati veliku i mekšu stolicu, zbog čega će obavljanje nužde biti znatno lakše. Iako je prehrana siromašna vlaknima najčešći uzrok male i tvrde stolice, također je moguće da se radi o raku debelog crijeva.

Miris stolice

Miris stolice ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vašu prehranu, lijekove koje konzumirate, koliko dugo je stolica bila u vašem probavnom sustavu i prisutnost infekcija. Najčešći uzrok izrazito neugodnog mirisa je hrana koju unosite. Antibiotici također mogu promijeniti miris stolice. Znatno rjeđi uzročnik izrazito neugodnog mirisa stolice je pankreatitis i rak gušterače.

Izrazito neugodan miris stolice može uzrokovati Crohnova (Kronova) bolest, cistična fibroza i infekcije parazitima kao što je Giardia lamblia. Ipak, za većinu ljudi stolica izrazito neugodnog mirisa je posljedica konzumiranja određene vrste hrane (jaja, grah, luk).

Boja stolice

Boja stolice može dramatično varirati i biti pokazatelj raznih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava: bakterije, voda, žuč, bilirubin, ostaci crvenih krvnih stanica i neprobavljive biljne tvari kao što je celuloza, zajedno s malim količinama bjelančevina i masti.

  • Crvena stolica je vrlo zabrinjavajuća jer pokazuje prisutnost krvarenja iz donjeg dijela trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. Crvena stolica također može biti uzrokovana konzumiranjem crvene hrane, kao što je cikla. Ukoliko primijetite crvenu stolicu, svakako se obratite liječniku, bez obzira na to što mislite da je crvena zbog hrane koju ste konzumirali.
  • Zelena stolica može nastati kada je žuč prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla promijeniti boju u smeđu. Također može biti posljedica Crohnove bolesti, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili željeza.
  • Žuta stolica može biti posljedica poremećaja žučnog mjehura, zbog čega nepravilno obrađuje žuč. Infekcija parazitom Giardia lamblia uzrokuje karakterističan žuti proljev. U pitanju mogu biti i različite infekcije probavnog sustava (virusne, bakterijske i parazitarne).
  • Bijela stolica može biti znak malapsorpcije, pankreatitisa i raka gušterače. Bijela stolica može biti i posljedica sluzi u stolici, koja joj daje bjelkasti izgled, ali i znak da su crijeva iritirana zbog nečega.
  • Crna stolica je često znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava, pretjerane konzumacije željeza i mesa.

Svakodnevne navike koje pomažu da redovito obavljate veliku nuždu

Vitashop

Najnovije

Najčitanije