Ovo morate znati ako razmišljate o izbjeljivanju zubi!

Ovo morate znati ako razmišljate o izbjeljivanju zubi!

Ovo morate znati ako razmišljate o izbjeljivanju zubi!
  • Objavljeno: Srijeda, 21.02.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: bdent

Kategorija: Zdravlje zubi

Osmijeh je prvo što će svi primijetiti na vama. Ništa vas više ne može uzdignuti kao blistav osmijeh. Vaš osmijeh govori o vama više nego ijedna druga fizička osobina. Osmijeh ako je lijep daje vam samopouzdanje i utječe na otvoreniju i bolju komunikaciju s drugima. Zamislite sve dobre promjene koje bi blistaviji, bijeli osmijeh mogao donijeti i vama.

Ali nažalost vaš životni stil, navike i svakodnevna konzumacija obojenih napitaka mogu učiniti zube tamnijima. Svakodnevno radimo puno stvari koje pridonose njihovom obojenju kao npr. konzumiranje kave, čaja, crvenog vina ili pušenje. Gubljenje bjeline zubi potpuno je prirodna stvar, ali nažalost estetski dosta neprihvatljiva.

Zašto zubi tamne?

„Zašto zubi tamne“ je najčešće pitanje koje nam pacijenti postavljaju. Geni koje nosite, prirodno trošenje zubne cakline i nezdrave navike u prehrani i načinu života glavni su odgovori. Caklina, kao vanjski zaštitni sloj odgovorna je za njihov sjaj. S vremenom caklina postaje sve tanja i do izražaja dolazi boja dentina (unutarnji dio zuba).

Faktori koji mogu utjecati na prirodnu boju zubi jesu:

  • Uporaba duhana, pića kao što su kava,čaj ili crveno vino,te voće kao što su višnje ili borovnice
  • Nakupljanje taloga zubnog kamenca
  • Gutanje prevelikih količina fluorida ili uzimanje antibiotika u vrijeme formiranja zubnog tkiva
  • Starenje zubi
  • Oštećenja na zubima nastala uslijed ozljeda
  • Zaostaci krvi u zubnoj strukturi.

Zahvaljujući napretku tehnologije u stomatologiji, tamnim zubima u vrlo kratkom vremenu i potpuno bezbolno možemo vratiti bijeli sjaj.

Kako izbijeliti zube?

Izbjeljivanje zubi je stomatološki postupak kojim se postojeća nijansa zubi mijenja u nekoliko nijansi svjetliju, a rezultati i njihova trajnost ovise o prirodnoj boji zuba, vrsti zahvata za izbjeljivanje zubi, ali i vašem načinu života nakon zahvata. Preporučljivo bi bilo da prestanete konzumirati proizvode i namirnice koje pospješuju tamnjenje zubi, što se prvenstveno odnosi na prestanak pušenja.

Prednosti izbjeljivanja zubi su brojne. Ono će vratiti ljepotu vašim zubima i osmijehu, a suvremena sredstva izbjeljivanja zubi poput Opalescence Boost gela nemaju samo estetsku funkciju, već i zdravstvenu zaštitu: štite vaše zubno meso, ublažavaju osjetljivost zubi, jačaju zubnu caklinu i sprječavaju nastanak karijesa.

Danas postoji nekoliko metoda za učinkovito i uspješno izbjeljivanje zubi, a njihov izbor ovisi o uzroku i stupnju njihovog tamnjenja koje ćemo procijeniti tijekom pregleda, a nakon toga vam preporučiti metodu koja najbolje odgovara vašim zubima.

Dvije su osnovne vrste; jedni se koriste profesionalno u ordinaciji, a drugo su sredstva koje pacijent koristi kod kuće, bez nadzora stomatologa.

Danas su sve popularnije kućne metode izbjeljivanja zubi koje uglavnom uključuju konzumiranje nekih od komercijalno dostupnih preparata kupljenih u dućanima.

Međutim, prije nego što odlučite (i pokušate) samostalno isprobati neki od tih preparata, imajte na umu da isti za vaše zube može biti ne samo neučinkovit, već i štetan.

Naime, svi imamo različite zube, njihovu nijansu i stupanj obojenosti, i ne odgovara svima ista metoda ili sredstvo za izbjeljivanje. Iz tih razloga, posjet ordinaciji i savjetovanje sa stomatologom oko metode izbjeljivanja zubi nisu samo preporučljivi, već i nužni. Izbjeljivanje zubi u specijaliziranim stomatološkim ordinacijama je do 3 puta učinkovitije nego samostalno izbjeljivanje kod kuće. Osim toga je i sigurnije jer su tokom postupka vaše desni prekrivene zaštitnim sredstvom kako bi se izbjegla moguća preosjetljivost na peroksid. Profesionalna procjena stomatologa koja se odnosi na uzrok i stupanj obojenosti vaših zubi, a na osnovu toga i najbolju metodu njihovog izbjeljivanja, ključna je za učinkovit i uspješan zahvat.

Javite nam se za besplatni kontrolni pregled, kako bi se mogli odlučiti za vrstu i trajanje tretmana.

Trajnost boje nakon izbjeljivanja?

Ovo je potpuno individualno i najviše ovisi o navikama. Načelno se boja zadržava više godina te onda polako „nestaje“. Redovitim čišćenjem kamenca i pjeskarenjem te promjenom životnih navika moguće je zadržati bjelinu jako dugo.

Za više informacija posjetite www.bdent.eu!

B.Dent - Ordinacije dentalne medicine Andrea Burazin Kurti dr. med. dent.
Rudeška cesta 240, Zagreb

Tel + 385 1 3874 173
Mob + 385 98 939 99 38

Vitashop

Najnovije

Najčitanije