Iznenađujući znakovi endometrioze

Iznenađujući znakovi endometrioze

Iznenađujući znakovi endometrioze
  • Objavljeno: Srijeda, 22.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Abdominalni grčevi, nagle promjene raspoloženja, glavobolje i neredovite menstruacije su samo neki od simptoma endometrioze, stanja kod kojeg se tkivo endometrija nalazi izvan samog endometrija i maternice. Tijekom menstruacije to tkivo se razgrađuje i zadržava u tijelu, zbog čega može uzrokovati intenzivne bolove.

Probavne tegobe

Bolovi u trbuhu, zatvor i dijareja mogu biti neki od znakova sindroma iritabilnog crijeva, ali i endometrioze. Ako se simptomi dodatno pogoršavaju tijekom menstruacije, vrlo vjerojatno je u pitanju endometrioza.

Endometrioza se može proširiti na tkiva probavnog sustava. Jedini način da budete sigurni je li u pitanju endometrioza ili sindrom iritabilnog kolona jest laparoskopija.

Bolovi u gornjem dijelu tijela i poteškoće s disanjem

Endometrioza se može proširiti na bilo koji dio tijela - ruke, bedra pa čak i dijafragmu. Primjerice, žene, kod kojih se endometrioza proširi na dijafragmu, osjećaju poteškoće s disanjem i bolove u gornjem dijelu tijela, naročito u rukama.

Ako se bolovi u gornjem dijelu tijela i problemi s disanjem pogoršavaju tijekom menstruacije, postoji velika vjerojatnost da je u pitanju endometrioza.

Neplodnost

Kada reproduktivni sustav radi kako treba, svaki mjesec otpušta jajnu stanicu i vjerojatnost začeća je na normalnoj razini. No, kod žena koje pate od endometrioze, abnormalni rast tkiva endometrija uzrokuje nastanak problema sa začećem.

Žena svaki mjesec ima oko 20% vjerojatnosti da će začeti, a endometrioza tu vjerojatnost smanjuje za 10%. Istraživanja su pokazala da je veliki broj slučajeva neplodnosti kod žena zapravo posljedica endometrioze.

Učestalo mokrenje

Kao i kod infekcije urinarnog trakta, endometrioza može uzrokovati učestalu potrebu za mokrenjem i osjećaj kao da je mjehur konstantno pun, naročito tijekom menstruacije. Veliki broj žena isprva pomisli da je u pitanju infekcija urinarnog trakta, a zapravo je riječ o endometriozi.

Endometrioza je povezana sa stanjem koje se naziva intersticijski cistitis. To stanje karakterizira pritisak na mjehur i bolovi koji se mogu pogoršati bilo kada, ne samo tijekom menstruacije, ali se najčešće pogoršavaju netom prije menstruacije.

Simptomi slični upali slijepog crijeva

Ako svaki mjesec tijekom menstruacije osjećate probadajuće bolove na području slijepog crijeva, postoji velika vjerojatnost da patite od endometrioze. To se naziva katamenijalna upala slijepog crijeva do koje dolazi kada se endometrioza širi prema slijepom crijevu.

Kako točno možete razlikovati upalu slijepog crijeva od katamenijalne upale slijepog crijeva? Upala slijepog crijeva uzrokuje simptome groznice i povećanje razine bijelih krvnih stanica.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije