Hormoni diktiraju promjene u dojkama

Hormoni diktiraju promjene u dojkama

Hormoni diktiraju promjene u dojkama
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Promjene kroz životne faze

Hormonski status mijenja se tijekom mjeseca, ovisno o menstruacijskom ciklusu i tijeku životnog procesa starenja. Tijekom hormonske stimulacije u menstruacijskom ciklusu javljaju se histološke promjene u dojkama, koje se nadovezuju na dugotrajne promjene povezane sa starenjem.

U prvoj fazi menstruacijskog ciklusa prevladavaju estrogeni i uzrokuju bujanje (proliferaciju) stanica tkiva dojke, a nakon ovulacije dolazi do sekrecije u kanalićima, žljezdani parenhim postaje edematozan i krv navire u vene (kongestija). Subjektivno, te promjene žena osjeća kao bol i napetost u dojkama (mastodinija).

Trudnoća izaziva burne hormonske promjene, a time i velike promjene u tkivu dojke. Od četvrtog mjeseca trudnoće buja žljezdano tkivo, što se nastavlja do kraja trudnoće, kad završava razvoj dojki. Usporedno s tim promjenama u žljezdanom tkivu, izdužuju se i tzv. mioepitelne stanice koje potpomažu izlaženje mlijeka tijekom dojenja. Nakon završetka dojenja u dojkama se smanjuju nabujalo žljezdano tkivo, pa se one za oko tri mjeseca vraćaju u normalno stanje.

Prirodnim procesom starenja dojke involuiraju (žljezdano tkivo nadomješta se masnim i vezivnim). Početak i duljina involutivnih promjena individualni su i ne ovise o aktivnosti jajnika. Obično počinju prije razdoblja koje se naziva premenopauzom, a karakteriziraju ga nepravilni menstruacijski ciklusi i početak blažih subjektivnih tegoba, poput "valunga", noćnog preznojavanja, smetnji spavanja i promjena raspoloženja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije