Hormoni diktiraju promjene u dojkama

Hormoni diktiraju promjene u dojkama

Hormoni diktiraju promjene u dojkama
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gdje je granica prijelaza u patologiju

Nema jasno definiranog nalaza normalne dojke, pa se fiziološke promjene u dojkama često nazivaju tako da imponiraju kao patologija, npr. mastopatija, cistični mastitis, displazija i fibrocistična mastopatija. Vrlo je teško odrediti granicu gdje fiziološke promjene prelaze u patološke, a konfuzija postaje tim veća jer još ne postoje usuglašene definicije ni među liječnicima.

Opipom i samopregledom dojki, koje su zbog cikličke izloženosti hormonima heterogene građe, nemoguće je postaviti bilo kakvu dijagnozu. Međutim, samopregled žena iznimno je važan, i to nakon menstruacije, kad fizioloških "kvrga" ima manje nego tijekom ciklusa. Jako je važno da žene poznaju dobro svoje dojke tako da mogu primijetiti kako se u njima pojavilo nešto novo.

Od iznimne važnosti je, ovisno o dobi i anamnezi, redovito ići na mamografiju i uspoređivati snimke, raditi komparativne UZV preglede te svaku novu sumnjivu gustoću ili asimetriju u tkivu dalje obraditi.

Algoritam mamografskih snimanja prilagođen je hormonskoj situaciji u dojkama i, ako se prate, maligne promjene mogu se uočiti u najranijem stupnju razvoja. Tako se znatno smanjuje stopa smrtnosti od karcinoma dojke kod žena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije