Sve što trebate znati o ovulaciji

Sve što trebate znati o ovulaciji

Sve što trebate znati o ovulaciji
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što biste trebali poduzeti nakon seksa kako biste povećali šanse začeća?

Uživajte u mnogo seksa unutar tjedna oko ovulacije i nemojte opsesivno forsirati začeće. Stručnjakinja za plodnost Zita West kaže: - Nema potrebe za ekstremnim mjerema kao što je podizanje nogu u zrak ili čak stojem na rukama. Neke žene kupuju posebne jastuke za plodnost sve kako bi postigle da sprema lakše stigne do jajašca, no nema dokaza koji potvrđuju da ovo stvarno djeluje.

Ono što dr. West preporuča je mirno ležanje 20-30 minuta nakon spolnog odnosa kako biste spemijima dali vremena da dođu do jajovoda i jajne stanice. Ako se ustanete i osjetite da se dio sjemene tekućine "izlio" iz vas, nemojte paničariti. Ovo ne znači da nećete uspješno začeti - čak ako izgubite i do polovice sjemene tekućine, ostatak bi trebao biti dovoljan da zatrudnite.

Može li ovulacija biti bolna?

Približno petina žena ovulaciju osjeti kao nelagodu koja može varirati čak i do boli (Mittelschmerz ili probadanje u malom trbuhu), a koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Zašto je toliko teško zanijeti?

Ljudi naprosto nisu veoma plodna vrsta. Imate samo 1 naprema 3 šansu začeća svakog mjeseca, i to je ako ste zdrava dvadeset-i-nešto-sitno-godišnjakinja. Kad zađete u tridesete šanse se smanjuju, a nakon 35-te drastično padaju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije