Tijelo pušača i nepušača

Tijelo pušača i nepušača

Tijelo pušača i nepušača
  • Objavljeno: Srijeda, 30.07.2014.
  • Broj pregleda: 6.318
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Muškarci

Akne

Pušači imaju veći rizik od nastanka akni. Pušenje oslabljuje cirkulaciju krvi u koži, što povećava rizik od nastanka infekcije. Također, akne kod pušača su puno izraženije i teže se liječe, u odnosu na akne kod nepušača. Kod nepušača je koža puno čišća jer je cirkulacija krvi u koži normalna i odrađuje svoju funkciju. Smanjuje rizik od nastanka infekcija i olakšava liječenje akni.

Krvne žile

Pušenje povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka i preuranjene smrti. Kod pušača je rizik od nastanka krvnih ugrušaka dvostruko veći, u odnosu na nepušače. Kod nepušača su krvne žile zdrave.

Dah

Pušači imaju loš dah. Čak 20% osoba je prekinulo vezu zbog lošeg daha pušača i pušenja. Loš zadah definitivno nije privlačan. Kod nepušača dah nije neugodan i nema kroničnog kašlja. Istraživanja su pokazala da ljudi više vole ljubiti nepušače.

Lice

Koža pušača ne izgleda zdravo jer kemikalije iz cigarete smanjuju elastičnost kože. Koža koja izgleda staro i obješeno nije privlačna. Lice kod nepušača izgleda zdravo jer u njihovoj krvni nema kemikalija koje će smanjiti elastičnost kože. Nepušenje ima isto djelovanje kao i kozmetika: koža ostaje zdrava i privlačna.

Genitalije

Pušenje usporava cirkulaciju krvi. Pušači imaju 2 puta veći rizik od nastanka problema s erekcijom. Broj spolnih odnosa je također često duplo manji, u odnosu na nepušače. Kod nepušača je cirkulacija krvi normalna. Moglo bi se reći da je nepušenje najjeftiniji način borbe protiv problema s erekcijom. Čak 50% slučajeva impotencije je uzrokovano slabom cirkulacijom krvi i problemima sa živčanim sustavom.

Nokti

Žuti nokti su karakteristični za pušače. Kod nepušača nokti nikada nisu žuti zbog nikotina, već su prirodne i zdrave boje.

Sperma

Sperma pušača ima manju koncentraciju od sperme nepušača. Toksini iz cigarete smanjuju njenu koncentraciju i mobilnost spermija i oštećuju strukturu stanica. Nepušači imaju više spermija. Sperma je zdrava jer ne sadržava kemikalije iz cigareta.

Želudac

Pušači imaju veći rizik od nastanka čira jer cigarete smanjuju sposobnost želuca da se obrani od bakterije Helicobacter pylori. Želudac nepušača ostaje zdrav jer je imunitet jak i može se boriti protiv bakterija, primjerice Helicobacter pylori, koja uzrokuje čir.

Stres

Pušači su izloženi većoj razini stresa od nepušača. Posljedica pušenja je kronična nervoza. To da cigareta smiruje je samo mit. Nepušač ne gleda neprestano na sat, tapka po stolu ili se pita kada će moći zapaliti iduću cigaretu. Nepušač je fokusiran na sadašnji trenutak.

Bore         

Bore se puno prije javljaju kod pušača. Pušenje smanjuje razinu kolagena i elastina, koji koži daju elastičnost i čvrstoću. Nepušači imaju čak 5 puta manje bora od pušača koji puše kutiju cigareta svaki dan u razdoblju od 25 godina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije